Belgische Federale Overheid

strijd tegen de choleraepidemie te steunen

België stuurt twee waterzuiveringsstations naar Haïti om er de strijd tegen de choleraepidemie te steunen

Datum: 09 december 2010

België zal twee waterzuiveringsstations naar Haïti sturen om er de strijd tegen de choleraepidemie te steunen. Ons land beantwoordt daarmee aan een oproep van de Haïtiaanse regering.

De Coördinatieraad van B-FAST, voorgezeten door Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere, heeft vandaag beslist een spoedzending met twee waterzuiveringsstations naar Haïti te sturen. Deze missie zal bij benadering 150.000 Euro kosten en zal instaan voor de verscheping van deze installaties naar Port-au-Prince, waar ze in de komende dagen aan de Nationale Directie Drinkwater en Zuivering (DINEPA) van Haïti overgedragen zullen worden.

Deze nieuwe hulpactie aan Haïti komt tot stand in overleg met de Europese Commissie en is een volgende stap in de reeks inspanningen die ons land dit jaar leverde voor het eiland. Er werden al twee B-FAST-missies ontplooid na de aardbeving die in januari verwoestingen aanrichtte op het eiland. Ook werden bijdragen gestort om het wereldvoedselprogramma, UNICEF, het Rode Kruis en Oxfam op Haïti te ondersteunen. Daarnaast heeft de regering een hulpfonds voor de heropbouw van het eiland vrijgemaakt van een totaal bedrag van 20 miljoen Euro, gespreid over drie jaar.