SGP


SGP: zondag is geen stemdag

De SGP wil geen onderzoek wil naar stemmen op zondag. Het plan van PvdA en D66 om dat wel te willen, moet zo snel mogelijk van tafel. Het zorgt voor meer problemen dan het oplost. Bovendien moeten daarmee allerlei mensen op zondag werken en stemmen.

---

AO verkiezingsproces
C.G. van der Staaij (SGP)
9 december 2010

Verkiezingen zijn het hart van het democratisch proces. Het is belangrijk dat alles eerlijk verloopt, controleerbaar is en dat mensen weten waar ze aan toe zijn. Juist verkiezingen moeten geen argwaan oproepen bij kiezers over de integriteit van de overheid.

Stemcomputers
Het is 114 jaar geleden dat de eerste stemmachines zijn gebruikt in Rochester in de staat New York. Vanaf dat allereerste begin in 1896 werden de stemmachines niet zomaar vertrouwd. Tot dan toe stonden lokale verkiezingen in de VS synoniem voor fraude, omkoping, prostitutie, intimidatie en geweld. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat ook toen al de wens bestond om een papieren bewijs te hebben dat de machine zijn werk goed heeft gedaan. Nu zijn we meer dan een eeuw verder en we werken met een rood potlood en een stembriefje... De regering kiest voor een nieuw model stembiljet en zoekt naar mogelijkheden om die biljetten betrouwbaar te kunnen tellen met elektronische hulpmiddelen. Vindt er geen enkel onderzoek meer plaats naar de herinvoering van stemcomputers? Waarom niet? Dat zou dan wel gecombineerd moeten worden met een voor ieder controleerbaar systeem â een bewijsbriefje voor de burger. Daar werd in het zeer kritische rapport âStemmachines, een verweesd dossierâ uit 2007 al op gewezen.
Maar ook het verwerken van de gegevens van het tellen van stemmen op papier moet op een goede manier plaatsvinden. De Kiesraad tekent in een brief van 7 december 2009 aan dat de gebruikte software niet verplicht gesteld is voor alle gemeenten. Waarom niet? Wat gebeurt er om wel eenduidigheid te krijgen?
In het genoemde rapport uit 2007 wordt gesteld dat de uitslagberekeningsprogrammatuur niet aan een goedkeuringsprocedure is onderworpen. Inmiddels gebeurt daar wel wat aan, maar hoe worden verdere waarborgen gevonden? Is er ook iets gedaan met de aanbeveling van de Kiesraad uit 2009 om de gebruikte software voor elke verkiezing te laten testen door een onafhankelijke instantie? We hebben daar â volgens mij - nog geen inhoudelijke reactie op gekregen.

Identificatieplicht
Duidelijke informatie is nodig â vooral ook richting ouderen â welke identificatiedocumenten noodzakelijk zijn bij de stemming. Voor de verkiezing van de leden van Provinciale Staten in ieder geval ook nog gebruik laten maken van verlopen documenten. Juist ouderen die eigenlijk niet meer de straat op gaan, moeten wel van hun stemrecht gebruik kunnen blijven maken.

Volmachten
Wij steunen de opvatting van de minister dat er geen verdere belemmeringen moeten komen voor het stemmen bij volmacht, zoals de OVSE voorstelt. Het is ieders persoonlijke verantwoordelijkheid en keuze om zelf te gaan stemmen of een ander te laten stemmen. Juist bij verkiezingen moeten zo min mogelijk drempels zijn.

Stemmen op zondag
Verbazingwekkend voorstel uit de oude doos. Wat is het probleem dat opgelost wordt? We hebben een mooie en goede traditie in ons land om de zondag niet voor stemmen en dergelijke te gebruiken. Bovendien is het ook niet in overeenstemming met de positie van de zondag, zoals die in oa de Zondagswet is vastgelegd.
Er is ook in het verleden al over gesproken. Staatssecretaris Kohnstamm zei bijvoorbeeld bij een wijziging van de Kieswet in 1997: âHet stemmen op zondag is bij de parlementaire behandeling van de Kieswetherziening 1989 nog aan de orde geweest. Ik deel het standpunt van de toenmalige Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken dat rekening moet worden gehouden met bezwaren van een deel van de bevolking tegen het stemmen op zondag in verband met de zondagsheiliging.â
Juist wanneer D66 en PvdA steeds hun best doen om de zondag te verkwanselen op andere terreinen, dan is er geen reden meer om dan te kiezen voor die vrije zondag als stemdag. Want intussen werken veel mensen dan al.
In praktische zin betekent dit voorstel dat veel mensen op zondag moeten werken. Daarbij zitten ook veel mensen die dat om godsdienstige of andere redenen helemaal niet willen. Veel gebouwen die voor stemming gebruikt worden zijn in beheer zijn van kerken of andere organisaties die daar juist op zondag gebruik van maken. Zie ook scholen â die zijn ook op zondag niet in gebruik. Betekent dus allemaal extra rompslomp.

Stemmen voor 16-jarigen
Het argument voor verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd naar 16 jaar is dat ook zij belasting betalen en dat politiek ook gaat over themaâs die hen aangaan. Rare redenering. Want ook 13- en 14-jarigen zijn verplicht belastingen te betalen over hun vakantiegeld. De grens moet zijn de leeftijd waarop mensen volwassen zijn. Is in ons land 18 jaar. Zeker voor mannen is dat laag genoeg⦠Als je al wat wil wijzigen, dan kunnen we beter alle wet- en regelgeving op die leeftijd afstemmen en bijvoorbeeld de financiële aansprakelijkheid en zeggenschap in medische zaken richting die 18 jaar brengen in plaats van andersom.