Gemeente Soest

Proef met zoutkisten

09 december 2010

De gemeente Soest gaat bij wijze van proef starten met de inzet van zoutkisten in een aantal straten. Deze proef wordt gedurende de winterperiode 2010- 2011 uitgezet.

Na afloop van deze winter periode zullen de ervaringen worden beoordeeld en mogelijk tot blijvende afspraken leiden. Deze proef is tot stand gekomen op inititatief van raadsleden en WBT Klaarwater.

Op basis van de dit jaar uitgevoerde evaluatie is het gladheidbestrijdingprogramma op onderdelen uitgebreid en verbeterd. Zo is in de hoofdstrooiroute een belangrijke fietsverbinding over de Eem toegevoegd, zijn de publiekstrekkende objecten (zoals alle scholen en de sportlocaties in Soest) benoemd en opgenomen en is nu voorzien in gladheidbestrijding bij aanhoudende gladheid.

Er wordt door de gemeente dus al op heel veel plaatsen aan gladheidsbestrijding gedaan. Om ook bewoners de gelegenheid te bieden om daar waar nodig aanvullend gladheid aan te pakken, wordt deze proef met zoutkisten gestart.

Wethouder Jannelies van Berkel is blij met de pilot: "We hopen dat hierdoor inwoners het initiatief nemen om ook zelf straten en stoepen vrij te houden van sneeuw en ijs. Bewoners zijn namelijk vaak goed op de hoogte van specifieke plekken die met de zoutstrooiers niet kunnen worden bereikt." Om hier wat aan te doen, kunnen bewoners een zoutkist aanvragen bij de gemeente.

Aanvraag zoutkist

Aan de aanvraag en plaatsing van zoutkisten zijn enkele toetsingscriteria verbonden:

* De aanvraag is bedoeld voor gladheidbestrijding in de openbare ruimte;

* De kist moet op een voor een vrachtauto bereikbare plaats komen;
* De locatie moet verkeersveilig zijn;

* De kist moet zodanig kunnen worden geplaatst dat vandalisme zoveel mogelijk wordt tegengegaan ( verlichting, zicht vanuit woningen enzovoort):

* Voor de proefperiode wordt gestreefd naar een zo evenredig mogelijke verdeling over de wijken;

* Aanvraag moet een aanvulling inhouden op de vastgestelde strooiroute;

* De aanvrager dient zorg te dragen voor het strooien van het zout en eventuele misstanden aan de gemeente te melden

Inwoners kunnen een aanvraag voor een zoutkist doen bij het Meldpunt Woonomgeving, telefoonnummer (035) 6093 666. (op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur krijgt u iemand aan de lijn en buiten deze tijden kunt u een bericht inspreken).

De proef beperkt zich tot maximaal 10 locaties verspreid over de gemeente. Na de winter wordt bekeken hoe de ervaringen zijn geweest. Op basis hiervan zal het college van B en W besluiten of de inzet van zoutkisten ook in de toekomst mogelijk wordt gemaakt.

De eerste sneeuwperiode hebben we inmiddels al achter de rug met alle ongemakken van dien. De gemeente roept daarom nogmaals op om het weggedrag aan te passen aan de omstandigheden, de eigen stoep zoveel mogelijk ijs en sneeuwvrij te maken of als bewoners daartoe niet in staat zijn elkaar daarbij te helpen.