Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Verkeersbelasting op kades gemeten

Publicatiedatum : 9 december 2010

Vandaag is een onderzoek gestart naar de verkeersbelasting op de Purmerkade, iets ten noorden van het gemaal Purmer Noord aan de Purmerdijk te Purmerend. Met deze proef komen we meer te weten over de invloed van verkeer op de stabiliteit van de kade. Dit is weer van belang om gegevens te verzamelen voor het programma Verbetering Boezemkades. Het is de eerste keer dat we de verkeersbelasting op kades in de praktijk meten. Binnenkort volgt eenzelfde onderzoek op de kade van de polder Katwoude-Lagedijk.

Op de Purmerkade is een container met zand geplaatst, die de verkeersbelasting op de kade nabootst. De verkeersbelasting heeft effect op de grondwaterstand in de kade en hiermee op de stabiliteit. Tijdens de proef monitoren we de grondwaterstand in de kade. Bij eerdere berekningen zijn we steeds uitgegaan van de (zeer voorzichtige) landelijke norm. Door deze proef kunnen we de werkelijke stabiliteit van de kade berekenen. We versterken de kade alleen als dat echt nodig is.

De container met zand is vandaag neergezet op de Purmerkade. Maandag 13 december halen we hem weer weg. en dinsdag 14 december worden de dataloggers uitgelezen. Vervolgens kunnen we beginnen met de interpretatie van de gegevens. Zolang de container op de kade staat is de weg afgesloten voor doorgaand verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel langs de container. Omwonenden zijn geïnformeerd over de tijdelijke afsluiting van de kade.