Ingezonden persbericht


Persbericht
Natura Docet - Provinciaal Natuurhistorisch Museum Denekamp

Tentoonstelling: Nachtbrakers - alles over uilen

* 5 oktober 2010 - 27 februari 2011

Uilen zijn vogels die fascineren. Het zijn nachtdieren die in het donker feilloos hun weg vinden en ijzingwekkende kreten kunnen slaken als je net aan het inslapen bent. Een diergroep die een plaats op een podium verdient. Nog tot en met 27 februari is in het Provinciaal Natuurhistorisch Museum Natura Docet in Denekamp de tentoonstelling 'Nachtbrakers: alles over uilen' te zien. Oog in oog staan met een kerkuil en digitaal braakballen pluizen - allemaal mogelijk bij ... Nachtbrakeakers!

De boeiende tentoonstelling 'Nachtbrakers; alles over uilen' vertelt over hoe uilen nestelen en broeden. Het opvoeden van de jongen en de nachtelijke jacht, hun voedsel en?.. hun braakballen. Het komt allemaal voorbij/ Een muis vangen is namelijk het één maar een muis verteren is weer wat anders. Alles wat het dier niet weg kan werken in zijn maag en darmen spuugt hij daarom gewoon uit. Braakballen zijn voor uilen een opluchting en voor onderzoekers een prachtig documentatiebron die informatie geeft over het menu van de uil en het voorkomen van allerlei diersoorten in zijn omgeving.

Speciaal aandacht wordt gegeven aan de soorten die in Nederland algemeen voorkomen zoals de ransuil, kerkuil, steenuil, bosuil en velduil. Per soort is te zien hoeveel exemplaren er zijn en waar in Twente de verschillende soorten voor komen. In de tekst die bij de tentoonstelling aan Duitstalige buurbezoekers wordt gegeven zijn ook de verspreidingskaarten van uilen aan de Duitse kant van de grens te zien. Filmpjes tonen de uilen in vlucht en bij een kijkje in de nestkast van de kerkuil ziet u (op film) hoe de jongen gevoerd worden. Ook is er aandacht voor nieuwkomers en dwaalgasten als de sneeuwuil, dwerguil, dwergooruil, ruigpootuil en de oehoe.

Voor groot en klein
De grote uilententoonstelling is geschikt voor groot en klein. Voor kinderen zijn er tal van leuke digitale doe-dingen zoals een quiz, digitaal braakballen pluizen, uilskuikens bekijken en een memoryspel. Ook is er een speurtocht die samen met ouders of in een groepje gedaan kan worden bijvoorbeeld bij een verjaardagspartijtje of tijdens een zondagmiddagbezoek. Tijdens de kerstvakantie worden er allerlei activiteiten georganiseerd zoals ook een braakballenprakticum op woensdag 22 december. Voor deelname moet gereserveerd worden. Kijk voor informatie op www.naturadocet.nl

Als bijlage is een printbare tegoedbon toegevoegd voor gratis entree tot Natura Docet, geldig voor 2 personen tot en met 27 februari 2011. Bent u in de buurt, maak dan eens kennis met het oudste regionale natuurhistorische museum van Nederland (opgericht 1911 door Meester J.B. Bernink).

(Nachtbrakers is een oorspronkelijke productie van het Natuurmuseum Fryslân. Natuurmuseum Fryslân en Natura Docet werken samen op museaal terrein. Beide musea zijn verbonden door hun aandacht voor de natuur in de regio.)

Provinciaal Natuurhistorisch Museum Natura Docet
Oldenzaalsestraat 39 - 7591 GL Denekamp
0541-35 13 25 / info@naturadocet.nl/ www.naturadocet.nl

Openingstijden
maandag - vrijdag 10-17 uur / zaterdag en zondag 11-17 uuur

Entree
Normaal:
Volwassenen ¤ 5 4-15 jaar ¤ 2,50 Museumkaart gratis