Ingezonden persbericht

PERSINFORMATIE

Landelijke scholencompetitie voor inzameling ICT-afval officieel van start

Sascha Visser geeft startsein voor 'RemixIT'

Woerden, 9 december 2010

Gisteren (8 december) is 'RemixIT' officieel van start gegaan, een landelijke campagne van Stichting ICT~Milieu om middelbare scholieren te activeren hun ICT-afval in te leveren. In de campagne staat een scholencompetitie centraal. De middelbare school die de meeste kilo's klein ICT-afval inzamelt (bijvoorbeeld mobiele telefoons, spelcomputers en MP3-spelers) wint een optreden van een populaire DJ tijdens het jaarlijkse schoolfeest. Samen met ambassadeur Sascha Visser gooiden Amsterdamse scholieren het eerste ICT-afval in een speciale milieubak en gaven zij hiermee het startsein voor de campagne.

Ambassadeur Sascha Visser, Martin Trampe (voorzitter ICT~Milieu) en scholieren van het Montessori College Oost en het Vossius Gymnasium uit Amsterdam geven het startsein voor de campagne 'RemixIT' (Foto: Bastiaan van Musscher).

RemixIT

'RemixIT' heeft als doel zoveel mogelijk klein ICT-afval in te zamelen. Martin Trampe (voorzitter ICT~Milieu en CEO Canon) roept dan ook alle middelbare scholen in Nederland op om zich aan te melden via www.remixit.nl. "Met 'RemixIT' leveren scholen en scholieren een bijdrage aan het oplossen van een groot economisch en maatschappelijk probleem. Teveel oude ICT-apparaten komen bij het restafval terecht en worden dus niet gerecycled, terwijl deze apparaten juist veel waardevolle metalen bevatten die hergebruikt kunnen worden. Met 'RemixIT' willen we hier verandering in brengen."

Scholen kunnen zich tot 21 januari 2011 aanmelden. Eind januari ontvangen zij dan speciale milieubakken, waarin zij tot 18 februari hun klein ICT-afval kunnen achterlaten. Op 1 maart wordt de school bekend gemaakt die een optreden van een top-DJ wint.

Recycling van ICT-afval

Stichting ICT~Milieu is onderdeel van ICT~Office en zet zich namens producenten en importeurs van ICT-apparatuur in om gebruikte ICT-apparaten in te zamelen en op verantwoorde wijze te recyclen. ICT-afval bevat allerlei waardevolle materialen, die na verwerking voor 99% gerecycled en hergebruikt kunnen worden als nieuwe grondstof of brandstofvervanging.

Met de huidige technologie kan maar liefst 99% van het verwerkte afval gerecycled worden. Tweederde van de totale hoeveelheid ICT-afval verdwijnt echter in de afvalbak of komt terecht bij handelaren. Deze afvalstroom, die in 2009 circa 45 miljoen kilo bedroeg, is oncontroleerbaar en kan tot ongewenste afvaldump en milieuschade leiden in met name het buitenland.

Over ICT~Milieu
Stichting ICT~Milieu is opgericht in 2001 en maakt onderdeel uit van de branchevereniging ICT~Office. ICT~Milieu behartigt de milieubelangen van circa 300 bedrijven uit de IT-, Telecom-, Internet- en Officesector en heeft de dagelijkse leiding over het ICT-inzamelsysteem, een logistiek systeem voor de gescheiden inzameling en verwerking van gebruikte ICT-apparatuur. Ga voor meer informatie naar www.ictmilieu.nl

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

----------

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht