Gemeente Schagen

Goede doelen kerstmarkt

In de Grote Kerk op de Markt in Schagen organiseert het Platform Grenzenloos Schagen op vrijdag 10 en zaterdag 11 december een Goede Doelen Kerstmarkt. Sinds dit jaar is Schagen een Millenniumgemeente. Met deze markt ondersteunt Grenzenloos Schagen vrijwel alle millenniumdoelen, waaronder armoedebestrijding en scholing van jongeren in de Derde wereld, mensenrechten en eerlijke handel.

De wethouder van Onderwijs, Welzijn en Sport, Hans Heddes, is tevens voorzitter van het Millenniumcomité Schagen en verricht op vrijdag 10 december om 20.00 uur de officiële opening van de Goede Doelen Kerstmarkt. Na de opening zingt het koor âAccoordâ, onder leiding van Gerrit van der Belt enkele liederen in het teken van de goede doelen, de mensenrechten en Kerstmis. Tot 21.00 uur is de markt open.

Omdat het op 10 december de Internationale dag van de Mensenrechten is, organiseert Amnesty International, naast de fakkelwake bij het mensenrechtenmonument van 16.30 tot 18.00 uur, ook een wake bij de kerk. Dit is van 18.45 tot 19.15 uur, u wordt van harte uitgenodigd hieraan deel te nemen.

Zaterdag 11 december is de markt weer geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Omstreeks 14.00 uur treedt zanggroep âBright Voicesâ op, onder leiding van Karel Kok.

Platform Grenzenloos Schagen

Het Platform Grenzenloos Schagen vertegenwoordigt een groot aantal organisaties en stichtingen die zich inzetten voor projecten in binnen- en buitenland. Hiervan zijn Amnesty International, Unicef en de Wereldwinkel de meeste bekende, maar er zijn ook groepen die zich op kleine schaal inzetten voor mensen in kwetsbare gebieden. Zo werkt de Stichting Hulpverlening Brokopondogebied Suriname aan nieuwe schoollokalen en onderwijzerswoningen en steunt de Stichting Schagen-Roemenië een tehuis voor gehandicapte kinderen. Ook de kerken in Schagen laten zich niet onbetuigd, zo hebben jongeren van CJV Hulpprojecten afgelopen zomer in Tanzania een woning voor leerkrachten gebouwd. De groep Missie en Ontwikkeling van de R.K. Christoforusparochie steunt de opvang van weeskinderen en vrouwenprojecten in Kenia en het St. Francishospital in Zambia. De stichting Germian Koerdistan steunt projecten op het gebied van mensenrechten, Stichting Indonesië 2007 zet zich onder andere in voor onderwijs op Bali, Sprokies vir Afrika voor diverse projecten in Zuid-Afrika en als laatste is de Stichting Eline- de Cirkel is Rond aan het Platform toegevoegd. In China houden ook zij zich bezig met onderwijsprojecten.

Het Platform Grenzenloos Schagen hoopt dat veel inwoners uit Schagen en de omringende plaatsen de Goede Doelen Kerstmarkt komen bezoeken.