Universiteit van Tilburg

Persbericht 6 december 2010

Nadruk op gemak bij dienstverlening vergroot risico financiele identiteitsdiefstal

Promotie en seminar financiele identiteitsdiefstal vrijdag 10 december

De overvloed, beschikbaarheid en digitale toegankelijkheid van persoonsgegevens zijn een vruchtbare bodem voor criminelen. Het risico op identiteitsdiefstal is daardoor de laatste jaren gegroeid. Overheden en financiële dienstverleners stellen over het algemeen bij hun digitale dienstverlening het gemak van hun gebruikers centraal. Maar gemak is een vijand van beveiliging. Promovenda Nicole van der Meulen wijst er op dat het bevorderlijk is om beveiligingsrisico's tijdens het besluitvormingsproces serieus te nemen om de kans op financiële identiteitsdiefstal te verkleinen.

Identiteitsdiefstal werd bekend in de Verenigde Staten gedurende de jaren negentig, waarna de urgentie van het probleem zich langzaam over de wereld begon te verspreiden. De groei van identiteitsdiefstal kwam mede tot stand door de snelle ontwikkelingen van digitale technologie en de massale toegankelijkheid van instrumenten welke oorspronkelijk uitsluitend waren weggelegd voor de elite, zoals creditcards, paspoorten en zelfs Facebook.

Het risico neemt verder toe, omdat de toepassingen van onder andere persoonsgegevens, paspoorten, rijbewijzen enerzijds en computers en mobiele telefoons anderzijds sterk zijn uitgebreid. Hierdoor is toegang tot en bezit van deze instrumenten waardevoller geworden en is de druk op beveiliging ook gestegen. Tegelijkertijd krijgt gebruikersgemak bij besluitvormingsprocessen over digitale ontwikkelingen veel aandacht, zowel bij overheden als bij private ondernemingen. Grootschalig gebruik van elektronische dienstverlening is een doel voor zowel de publieke als de private sector omdat het kan leiden tot administratieve lastenverlichting, verhogen van efficiency en 'klantvriendelijkheid.' Maar dit gemak vergroot ook het risico op identiteitsdiefstal omdat criminelen ook gemakkelijker toegang kunnen verwerven tot bijvoorbeeld een bestaande bankrekening. Bij Nederlandse banken is voor internetbankieren echter een betere balans gevonden tussen gemak en veiligheid.

Tegenmaatregelen beperkt
Omdat de geschetste (digitale) ontwikkelingen eveneens veel maatschappelijke voordelen opleveren zijn de opties voor tegenmaatregelen gering. Daarnaast hanteren criminelen steeds geavanceerdere methoden waardoor huidig (ad hoc) beleid, zoals voorlichtingscampagnes en een meldplicht bij datalekken, slechts een beperkte invloed heeft op het terugdringen van de problematiek. Van der Meulen beveelt daarom aan om de nadruk, door zowel de publieke als de private sector, deels te verplaatsen van risico management naar risico reconciliation: ofwel naast het beheersen van risico's ook beter aanvaarden dat zij bestaan en de nodige (financiële) gevolgen hebben voor slachtoffers. En daar zal vervolgens eveneens aandacht aan besteed moeten worden.

Seminar
Voorafgaand aan de promotie vindt het seminar Financiële Identiteitsdiefstal op de universiteit plaats, waaraan Van der Meulen ook deelneemt. Voor meer info zie: persbericht

Nicole van der Meulen (Naarden, 1984) studeerde Politicologie aan de University of Maryland (Bachelor of Arts 2005, Cum Laude) en aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (Master of Science 2006, Cum Laude). Ze is werkzaam als adviseur bij Het Expertise Centrum (HEC), experts op het snijvlak van bestuur en ICT. Thans is zij gedetacheerd bij GOVCERT.NL, het computer emergency response team van de Nederlandse overheid.