Aandacht voor mensenrechtensituatie in Tibet

06/12/2010 17:54

International Campaign for Tibet

AMSTERDAM, 6 december 2010 - De VN stelt op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, de verdedigers van mensenrechten centraal. Om solidariteit te betuigen aan de mensenrechtenverdedigers in Tibet en China organiseren de Tibet Support Groep Nederland, de Tibetaanse Gemeenschap Nederland en International Campaign for Tibet Europe een vreedzame manifestatie bij de Chinese ambassade te Den Haag onder het motto: Speak up for the Tibetan heroes!

Het is bemoedigend voor mensenrechten-verdedigers wereldwijd dat dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede aan Liu Xiaobo is toegekend. Hij vertegenwoordigt de groeiende stem onder het Chinese volk, die stelt dat het belangrijk is dat het Chinese leiderschap het Tibetaanse probleem oplost. Liu Xiaobo is mede-ondertekenaar van een brief aan de toenmalige Chinese president Jiang Zemin in september 1996. De brief onderschrijft het recht op Tibetaanse zelfbeschikking en het belang van een dialoog met de Dalai Lama. Een oplossing voor Tibet via dialoog is volgens Liu Xiaobo ook in het belang van het Chinese volk.

"In Tibet zijn veel mensenrechtenverdedigers die op internationaal niveau minder bekend zijn dan Liu Xiaobo, zoals Runggye Adak, Tenzin Deleg Rinpoche, Karma Samdrup, Dhondup Wangchen en Tsering Woeser", vertelt Tsering Jampa, directeur van de International Campaign for Tibet Europe. "Velen van hen zitten lange gevangenisstraffen uit omdat zij zich uitspraken over de fundamentele rechten van het Tibetaanse volk. Zij zetten zich met groot persoonlijk risico in, zowel voor henzelf als hun families. Met deze manifestatie willen wij onze dankbaarheid tonen voor hun inzet en onze eer bewijzen aan deze Tibetaanse helden".

China houdt Tibet al ruim 60 jaar bezet en vele duizenden Tibetanen kwamen om het leven. Tot op de dag van vandaag vinden er grove mensenrechtenschendingen plaats, zoals willekeurige detentie en marteling. Na de protesten in Tibet in het voorjaar van 2008, zitten er honderden politieke gevangenen vast of worden vermist. Met name het afgelopen jaar nam de systematische vervolging van Tibetaanse schrijvers, dichters, musici, filmmakers en andere kunstenaars in Tibet sterk toe.

Vandaag roepen wij, aan de hand van een memorandum, de Chinese regering op tot:


- de onvoorwaardelijke vrijlating van alle Tibetaanse politieke gevangenen


- rectificatie van het VN Convenant over Civiele en Politieke Rechten


- het invoeren van mensenrechtenhervormingen in Tibet


- het hervatten van de dialoog met de Dalai Lama en de Tibetaanse regering in ballingschap

Datum: Vrijdag 10 december

Tijdstip: 15.00 tot 17.00 uur

Locatie: Chinese Ambassade, Adriaan Goekooplaan 7 te Den Haag.





http://www.savetibet.nl/