Gemeente Kapelle

Lezing over een oud-politicus en schrijver Piet Jongeling (1909-1985)

Vijfentwintig jaar geleden overleed een markant politicus: Piet Jongeling van het GPV, dat opging in de ChristenUnie. Op 10 december 2010 komt de biograaf van Jongeling, Herman Veenhof, naar Kapelle om over Jongeling te vertellen. Veenhof zal in gesprek gaan met het publiek, terwijl hij die avond ook een documentaire laat zien zodat de aanwezigen Jongeling âin levenden lijveâ zien optreden.

Jongeling was journalist. In de Tweede Wereldoorlog maakte hij deel uit van een verzetsbeweging. In 1942 al kwam hij terecht in de gevangenis Amersfoort; later verbleef hij in het concentratiekamp Sachsenhausen. Jongeling overleefde de oorlog en stond aan de wieg van wat nu het Nederlands Dagblad heet.

Jongeling was politiek actief. Eerst hoorde hij bij de ARP, de Anti-Revolutionaire Partij, maar vanaf 1948 koos hij voor het GPV, het Gereformeerd Politiek Verbond. Voor die partij zat hij 14 jaar in een eenmansfractie in de Tweede Kamer.

Onder het pseudoniem Piet Prins schreef Jongeling meer dan 60 kinderboeken. Heel bekend werd de spannende serie over Snuf de hond. De vier delen Holland onder het hakenkruis verwijzen naar de vijf oorlogsjaren.

De bijeenkomst vindt plaats in de Vroone op 10 december 2010 en begint om 20.00 uur. Toegang is gratis. Er is een boekentafel aanwezig.

âs Middags kunnen kinderen in Trinnety de film over Snuf de hond bekijken (Dagarrangementen â toegang net als altijd een euro).

Ria Rijksen, fractie ChristenUnie