Amnesty International

Nederland

10 december Dag van de Mensenrechten: Amnesty brengt licht in de donkere decembermaand

7 december 2010 Op 10 december bestaat de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens 62 jaar. Om deze bijzondere dag te vieren verkoopt Amnesty prachtige kaarsen met de boodschap 'Ergens is er iemand die aan me denkt'. Ook staan tientallen poppodia en restaurants in de maand december in het teken van de mensenrechten. Bezoekers dineren bij kaarslicht van Amnesty. Nog steeds is de kaars hét symbool van Amnesty International, het symbool van hoop en warmte. Mensen die een kaars kopen steunen het werk van Amnesty en onderschrijven zo de boodschap voor een eerlijke en rechtvaardige wereld, want zoals een oud gezegde luidt: ' het is beter een kaars aan te steken, dan de duisternis te vervloeken'.
Meer informatie: www.amnesty.nl/kaars

Op 10 december 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen door de Verenigde Naties. Sindsdien is 10 december de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. De verklaring is de internationale bevestiging van de universaliteit van de mensenrechten. De verklaring heeft geen bindende kracht, maar heeft in de loop der jaren grote morele betekenis gekregen als de belangrijkste internationale standaard van de mensenrechten. Amnesty International is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie die de naleving van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens nastreeft. Amnesty doet onderzoek en voert actie gericht op het tegengaan en stoppen van ernstige mensenrechtenschendingen.

Dit jaar vraagt Amnesty aandacht voor de 38-jarige Su Su Nway uit Myanmar (Birma). Er is een online petitie gericht aan de autoriteiten van Myanmar met de oproep om Su Su Nway onmiddellijk vrij te laten. Su Su kreeg achteneneenhalf jaar gevangenisstraf omdat ze deelnam aan een vreedzame demonstratie en een spandoek ophing. Ze werd schuldig bevonden aan landverraad en aan het 'verstoren van de openbare rust'. Su Su zit in de Hkamti-gevangenis, 1900 kilometer van de hoofdstad Yangon, waar haar familie woont. Amnesty beschouwt haar als gewetensgevangene en vraagt om haar onmiddellijke vrijlating. Haar verhaal staat op de verpakking van de kaars.