Technische Universiteit Delft

Eerste afstudeerder Climate City Campus

Goedkope regenmeter luistert naar de regen

Op vrijdag 10 december studeert Stijn de Jong af op het ontwerp en het testen van een goedkope regenmeter die naar regen luistert (Low cost disdrometer - Improved design and testing in an urban environment). Hij is de eerste afstudeerder binnen Climate City Campus, het project waarbij studenten de campus van de TU Delft gebruiken als proeftuin voor multidisciplinair klimaatonderzoek en duurzame oplossingen.

Disdrometer

Iedereen die wel eens in een tent heeft gelegen tijdens een regenbui, weet dat je aan het geluid kunt horen hoe hard het regent. Dat principe heeft Stijn de Jong toegepast in het ontwerp van een regenmeter door gebruik te maken van kleine luidsprekers die ook wel in wenskaarten zitten. Deze luidsprekers meten de neerslag door te luisteren naar vallende regendruppels. Door het toepassen van deze simpele techniek kost de akoestische disdrometer van Stijn de Jong slechts één procent van de gangbare marktprijs voor een regenmeter met dezelfde specificaties. Vanwege de lage kosten leent deze disdrometer zich uistekend voor het meten van neerslag in steden waar veel regenmeters nodig zijn om een betrouwbaar beeld van de neerslag te krijgen. In steden vinden nu weinig neerslagmetingen plaats vanwege plaatselijke verstoringen door bijvoorbeeld hoge gebouwen.

Climate City Campus

Stijn de Jong is de eerste afstudeerder binnen Climate City Campus. Dit multidisciplinaire project biedt studenten de gelegenheid op de campus klimaatonderzoek en duurzame oplossingen te realiseren. Er is relatief weinig kennis over het klimaat in steden, terwijl de wereldbevolking in toenemende mate in steden leeft. De campus van de TU Delft, een kleine stad op zichzelf, wordt nu gebruikt als proeftuin voor een beter begrip van het stedelijk klimaat en aanpassing aan klimaatverandering. Studenten van Industrieel Ontwerpen, Informatica en Technische Bestuurskunde ontwikkelen een prototype en een implementatieplan voor de disdrometer van Stijn de Jong. Climate City Campus is onderdeel van het Delft Environment Initiative dat zich richt op het monitoren en verbeteren van onze leefomgeving.

Afrika

De disdrometer is ook geschikt en betaalbaar voor gebruik in Sub-Sahara Afrika, waar de apparatuur en middelen ontbreken om het klimaat beter in kaart te brengen. Na zijn afstuderen werkt Stijn de Jong in het kader van het Trans-African Hydro-Meteorological Observatory (TAHMO)-project verder aan de ontwikkeling van goedkope weerstations waarin zijn disdrometer wordt opgenomen. Het TAHMO-project van de TU Delft stelt zich ten doel 20.000 van deze weerstations te plaatsen bij scholen verspreid over het Afrikaanse continent.

Meer informatie
Afstuderen Stijn de Jong: 10 december 2010, 15:00 uur
Locatie: Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, Stevinweg 1, 2628 CN Delft, collegezaal B (de uitnodiging is te vinden bij het persbericht op www.tudelft.nl)

Climate City Campus: www.ccc.tudelft.nl en http://ccc.weblog.tudelft.nl

Delft Environment Initiative: www.environment.tudelft.nl

TAHMO: www.environment.tudelft.nl/afrika en www.tahmo.org

Stijn de Jong, S.A.P.deJong@tudelft.nl, 015-2784772
Zie het
Wetenschapsvoorlichter TU Delft Roy Meijer, 015-2781751, r.e.t.meijer@tudelft.nl

Projectleider Climate City Campus Matthias Bakker, 015-2789201, M.J.Bakker@tudelft.nl