Rijksvoorlichtingsdienst

Terugverplaatsing militair materieel Uruzgan in volle gang

De eerste grote partij militaire voertuigen van de Task Force Uruzgan keert vrijdag 10 december per schip terug in Nederland. De aankomst van het schip in de Eemshaven is onderdeel van de grootscheepse verplaatsing van militair materieel van Afghanistan naar Nederland.

Op 1 augustus 2010 heeft Nederland haar taak als lead nation in Uruzgan beëindigd. Vanaf dat moment is de zogenaamde redeployment van start gegaan. De redeployment richt zich op de beëindiging en overdracht van verantwoordelijkheden aan internationale partners en de Afghaanse overheid, de terugverplaatsing van eenheden en materieel, het herstel van en onderhoud aan materieel en de terugkeer van het materieel bij de defensieonderdelen.

Voor de verplaatsing van het materieel worden zowel schepen als vliegtuigen ingezet. Een deel van het materieel arriveert vrijdag per schip in de Eemshaven. Het betreft onder andere pantservoertuigen van de Battle Group die in Uruzgan zorg droeg voor de veiligheid.

Vanuit de Eemshaven worden de voertuigen naar het speciaal hiervoor ingerichte logistieke overslagpunt in Coevorden gebracht. Hier wordt het materieel schoongemaakt en wordt beoordeeld of het materieel onderhoud nodig heeft of direct terug naar het defensieonderdeel kan. Het belangrijkste is het materieel zo snel als mogelijk weer inzetbaar te krijgen voor de operationele eenheden van Defensie. Zij hebben het materieel en de uitrustingsstukken nodig om weer gereed te zijn voor aankomende missies en inzet bij rampen en calamiteiten in Nederland.




RVD Mediafeed