KRO

Enquête KRO De Wandeling: Meeste Nederlanders willen geen boerka's op straat

Uitzenddatum: 10/12/2010

73 % van de Nederlandse bevolking is vóór een algeheel boerkaverbod. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice d'Hondt in opdracht van het tv-programma KRO De Wandeling. Opmerkelijk is dat onder katholieken en protestanten dit percentage zelfs nog zo'n 10 % hoger ligt.

De nieuwe regering heeft, in navolging van Frankrijk en België, aangekondigd binnenkort ook een algeheel boerkaverbod af te kondigen. Het boerkaverbod verspreid zich daardoor als een olievlek in Europa. In steeds meer landen mogen moslima's geen boerka's meer op straat dragen. Terecht of onterecht? KRO de Wandeling stelt zich deze vraag in een speciale wandeling die Hella van der Wijst vrijdag (18.25 uur, Ned.2), undercover in boerka, maakt met moslima Shaista Khan. Zij draagt al vanaf haar 18^de een niqaab op straat. Tevens liet het tv-programma een onderzoek uitvoeren naar de mening van de Nederlandse bevolking over het boerkaverbod.

Uit het onderzoek van Maurice d'Hondt blijkt dat het grootste deel van de Nederlandse bevolking achter het boerkaverbod staat . Dit terwijl het slechts gaat om zo'n 200 vrouwen die gezichtsbedekkende kleding dragen. Het gevolg zou kunnen zijn dat deze vrouwen helemaal niet meer de deur uitkomen of noodgedwongen moeten verhuizen naar een land waar ze de boerka wel mogen dragen.

Shaista heeft op 18-jarige leeftijd bewust gekozen voor een leven met de niqaab (gezichtssluier zonder oogbedekking). "In de acht jaar dat ik nu de niqaab draag zijn de reacties van angst in haat veranderd. Door de retoriek van onder andere de PVV voel ik me als Nederlandse vrouw die vrijwillig heeft gekozen voor de gezichtssluier steeds minder veilig", vertelt Shaista, die geboren is in Nederland en Pakistaanse ouders heeft.

Vrijdag 10 december (18.25 uur, Ned.2) wandelt Hella met Shaista door den Haag. Voor de gelegenheid hult Hella zich ook in niqaab en gaat samen met Shaista undercover. Hella ervaart hoe het is om de wereld te zien vanonder een gezichtssluier en krijgt te maken met heftige reacties van voorbijgangers.

Veel Nederlanders gaan ervan uit dat vrouwen gedwongen worden een niqaab of boerka te dragen. Shaista legt uit dat zij en de meeste moslima's in Nederland gezichtsbedekkende kleding juist als een grote vorm van vrijheid ervaren. Hella en Shaista gaan ook met elkaar in discussie of de gezichtssluier wel past in een geëmancipeerd democratisch land als Nederland.

Deze speciale wandeling vanonder de gezichtssluier wil vooral informatie geven over een wereld en visie waar de meeste Nederlanders meer mening dan kennis over hebben.

Meer informatie over de wandeling met Shaista Khan

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO De Wandeling, vrijdag 10 december om 18.25 uur op Nederland 2.