Algemene Onderwijsbond

10-12-2010

Haagse scholen voeren versneld Actieplan Leerkracht in

Het actieplan LeerKracht heeft het bestuur van de Stichting Lucas Onderwijs in de regio Haaglanden geïnspireerd tot grote stappen om het leraarsberoep aantrekkelijker te maken. De onderwijsbonden AOb, CNV Onderwijs en CMHF en het bestuur van Lucas Onderwijs hebben een afspraak gemaakt om docenten meer verantwoordelijkheden te geven en ze daar beter voor te belonen. Op de Lucasscholen waar dat verantwoord mogelijk is wordt het actieplan versneld ingevoerd. Al in 2011 worden alle bevoegde leraren beloond in de hogere schalen LC en LD, de scholen hebben hiervoor formeel tot 2014 de tijd.

Dit laat zien dat je met het extra geld van de overheid leraren meer verantwoordelijkheden en een hoger salaris kunt geven. En dus werken op deze scholen aantrekkelijk maakt in de regio Den Haag, waar het lerarentekort groot is. aldus de onderhandelende partijen.

Sneller invoeren functiemix
Na onderhandelingen hebben bonden en schoolbestuur deze week een cao-afspraak gemaakt over de zogenoemde functiemix met Lucas Onderwijs. In deze afspraak staat de precieze verdeling van leraren over de salarisschalen. Het Stanislascollege in Delft, Rijswijk en Pijnacker en ISW in Westland zullen op 1 augustus 2011 de percentages die vanaf 2014 gehaald moeten worden in een keer invoeren. Daardoor kunnen leraren carrière maken voor de klas en krijgt de kwaliteit van het onderwijs een impuls. De betrokken scholen worden hiermee een extra aantrekkelijke werkgever.

Onbevoegde docenten snel bevoegd
Op Stanislas en ISW verdwijnt de schaal LB, behalve voor de nog onbevoegde leraren. Op het moment dat een onbevoegde leraar bevoegd wordt krijgt hij/zij direct een LC functie. De schoolleiding van deze scholen zal zich inspannen om mogelijk te maken dat de onbevoegde docenten zo snel mogelijk hun diploma halen. Hierdoor maken werkgever en werknemers zich verantwoordelijk voor het halen van het diploma.