Provincie Utrecht

Sociale rapporten nuttig bij bepalen provinciale taken

In sociaal-culturele zin staat de provincie Utrecht er behoorlijk goed voor, maar er zijn ook zaken waarop de provincie op dat terrein slecht scoort. Dat was de conclusie van het debat over de Staat van Utrecht en het Sociaal Rapport 2010 in de commissie Wonen, Maatschappij en Cultuur van 27 november 2010.

De commissie WMC besprak twee onderzoeksrapporten met feitelijke informatie over de sociale staat van de provincie Utrecht. Uit het sociaal-culturele beeld dat ontstaat blijkt dat de provincie Utrecht goed scoort, maar dat er ook verbeterpunten zijn. Zo is het vertrouwen van burgers in de politiek niet goed, daalt de kwaliteit van het onderwijs, is de deelname aan amateurkunst minder en heeft de jeugdzorg in Utrecht veel cliënten.

Sociale hoofdstructuur
Hoewel de provincie niet veel taken heeft in het sociale domein, vindt de commissie de informatie belangrijk om te bepalen wat de provincie wel en niet moet doen. Bovendien is een goede sociale hoofdstructuur belangrijk voor bijvoorbeeld de regionale kenniseconomie, een taak waar de provincie verantwoordelijk voor is.

Onderzoek voortzetten
Sommige fracties pleitten voor meer bemoeienis bij het integratiebeleid. Alle fractie willen de uitkomsten van de rapporten benutten bij de provinciale taken rond jeugd en jongeren. De commissie concludeerde dat als het goed gebeurt, dit soort onderzoeken in de toekomst zeker voortgezet moeten worden.