Provincie Utrecht

Kadernota Ruimte klaar voor behandeling in PS

De commissie Ruimte, Groen en Water was in zijn algemeenheid tevreden over de Kadernota Ruimte voor de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie. Tijdens de vergadering van 6 december 2010 spraken de commissieleden vooral over de herijking van de EHS, De herstructurering van bedrijventerreinen en de binnenstedelijke bouwopgave.

Voorafgaand aan de behandeling van de Kadernota waren er drie insprekers van de Kamer van Koophandel Midden Nederland, Energie U (in verband met windenergie) en de gezamenlijke Utrechtse natuur- en milieuorganisaties. Zij gaven vanuit hun invalshoeken opbouwende kritiek en benoemden verschillende aandachtspunten.

Nieuwe ontwikkelingen
De commissie was in zijn algemeenheid positief over de Kadernota. De fracties gaven tijdens de discussie hun accenten en invalshoeken voor de komende structuurvisie aan. Het meeste aandacht tijdens de discussie ging naar de herijking van de Ecologische Hoofdstructuur en de herstructurering van bedrijventerreinen. Omdat er de afgelopen maanden rondom deze twee onderwerpen zoveel is gebeurd (nieuwe regeerakkoord Rijk en eigen provinciale initiatieven) is afgesproken dat gedeputeerde Krol de gevolgen van deze ontwikkelingen voor de Kadernota in kaart brengt.

Spanningveld
Het andere grote discussiepunt was de binnenstedelijke bouwopgave. Dit is een provinciale prioriteit die alle fracties onderschrijven, maar er is discussie over de vraag hoe de provincie hier in samenwerking met de gemeenten een actieve rol bij kan spelen. De gedeputeerde gaf aan dat hier een spanningsveld zit tussen wat de provincie wil (provinciaal belang) en wat de filosofie is van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening, die zoveel mogelijk iedere bestuurslaag het zijne wil laten doen. De discussie wordt vervolgd in de statenvergadering op 13 december.