Provincie Utrecht

Commissie RGW tevreden over voortgangsrapportages

De commissie Wonen, Maatschappij en Cultuur was in zijn algemeenheid tevreden over de drie voortgangsrapportages van grote lopende beleidsprogramma's, het sportbeleid, de Sociale Agenda en Wel Thuis 2. De rapportages werden besproken tijdens de vergadering van 27 november 2010.

De provincie bemoeit zich zowel met breedtesportbeleid als met topsportbeleid. Over dit laatste zijn de meningen in de commissie verdeeld. Sommige fracties vinden topsport een landelijke taak. Er wordt ook wisselend gedacht over de provinciale bemoeienis met het Olympisch Plan 2028, waar overigens nog een concrete invulling aan gegeven moet worden. Bij het breedtesportbeleid zijn alle fracties enthousiast over de resultaten van het ondersteunen van kleine sportverenigingen. Voor de toekomst wil men graag ondersteuning van vrijwilligers die werkzaamheden verrichten in de sportwereld.

Sociale Agenda
Bij de Sociale Agenda was de commissie tevreden met de focus op jongeren. De Sociale Agenda wordt mede ingevuld op basis van gegevens uit het Sociaal Rapport 2010. De provincie bemoeit zich met de begeleiding van kwetsbare jongeren naar de arbeidsmarkt. Bij deze projecten is het belangrijk dat de provincie niet op de stoel van de gemeenten gaat zitten, maar vanuit een regionale rol faciliteert, zo concludeerde de commissie. De meeste fracties lieten zich positief uit over deze manier van werken met de Sociale Agenda. Enkele andere fracties zetten vraagtekens bij de blijvende rol van de provincie in het sociale domein.

Wel Thuis 2
De commissie was vol lof over de voortgang bij Wel Thuis; het programma waarbij woon, zorg en welzijn met elkaar verbonden worden. Naast de aandacht voor de woonomstandigheden voor ouderen, vindt de commissie ook de huisvesting van mensen met een GZ (gezondheidszorg) achtergrond belangrijk. Daarnaast constateerde de commissie dat de goede voortgang van het programma bijzonder is in tijden van crisis op de woningmarkt. Als het programma straks afloopt, is de commissie geĂŻnteresseerd in hoe verder gegaan kan worden met de provinciale bemoeienis met wonen voor doelgroepen, die zorg nodig hebben.