Provincie Utrecht

Bodem en het water besproken en geëvalueerd in commissie RGW

De provincie kreeg twee belangrijke rode kaarten uitgedeeld bij de Staat van Utrecht. Voor de achteruitgang van de biodiversiteit en voor de overstromingsrisico's. Dat concludeerde de commissie Ruimte, Groen en Water tijdens de behandeling van de Staat van Utrecht op maandag 6 december.

Gedeputeerde Krol gaf aan dat de biodiversiteit inderdaad een punt van zorg is, maar dat dit voor heel West Nederland geldt. Gedeputeerde Binnekamp gaf aan dat de provincie en de waterschappen voortdurend bezig zijn met maatregelen om overstromingsrisico's te beperken.

Bodemagenda
Vervolgens besprak de commissie drie stukken met gedeputeerde Binnekamp rond het water- en bodembeleid. De bodemvisie is uitgewerkt in een bodemagenda, hierin staat van alle betrokken beleidsterreinen beschreven wat er in de bodem en onder de grond in de provincie Utrecht gebeurt. De commissie was hier tevreden over en wil een paar keer per jaar de geactualiseerde bodemagenda bespreken.

Grondwaterplan
De meeste aandacht, tijdens de discussie over de tussentijdse evaluatie van het grondwaterplan, ging naar een voorstel van de PvdA-fractie. De fractie maakt zich zorgen over de garantie van de drinkwatervoorziening op de lange termijn. De PvdA stelde daarom voor om Gedeputeerde Staten een startnotitie te laten maken. Dit voorstel ging een meerderheid van de commissie op dit moment te ver, maar de hele commissie vroeg wel om een statenbrief waarin gedeputeerde de feiten weer gaat geven en de vraag gaat behandelen of er op termijn wel of geen probleem is. Gedeputeerde Binnekamp zegde toe dit op korte termijn te doen.

Koude/warmte-opslag
De commissie sprak tot slot over het advies van de Provinciale Commissie Leefomgeving (PCL) over hoe om te gaan met koude/warmte-opslag in de bodem. Vanuit het oogpunt van duurzame energie is deze vorm van energie opwekken gewenst, maar vanuit het perspectief van het drinkwater is het risicovol. De commissie onderstreepte de beleidsaanbevelingen van de PCL om verstandig met dit dilemma om te gaan.