Stichting Biologica


Streven biologische veehouderij: 100% biologisch voer

Begin december stond een artikel in het Agrarisch Dagblad over biologisch voer. Vanaf 2012 moeten biologisch gehouden varkens en kippen 100% biologisch voer krijgen. Het AGD schrijft: "Vooral de eiwitvoorziening kon wel eens een knelpunt worden, is de verwachting." Kennismanagers Clemens Oude Groeniger en Heleen Klinkert van Biologica houden zich al lang bezig met dit thema en geven aan waar de sector nu staat.

Klinkert: "Het streven van de biologische veehouderij is om te komen tot 100% biologisch voer. Nu zitten we al op 95%, maar de sector heeft de lat voor zichzelf zo hoog mogelijk gelegd. Bij die 5% niet- gaat het om eiwitbronnen uit de gangbare landbouw. Op dit moment zijn er onvoldoende biologische eiwitbronnen beschikbaar om aan de vraag te voldoen."

Oude Groeniger: "Het speelveld voor biologische veevoedergrondstoffen is Europa. Het tekort zal aangepakt moeten worden door internationale samenwerking."

Klinkert: "Vooral voor jonge kuikens en biggen zijn eiwitten belangrijke bouwstoffen. Als die 5% niet-biologisch voer op korte termijn zou worden afgeschaft, zou dat tot dierenwelzijns- en gezondheidsproblemen leiden bij jonge kuikens en biggen. Dat willen we voorkomen. Daarom is Biologica met de sector op zoek naar oplossingen en alternatieven (bijv. via onderzoek Bioconnect) en voeren we gesprekken met het ministerie van EL&I."

Oude Groeniger: "Voor specifieke diergroepen (jonge biggen en kuikens) vinden we uitstel van de 100%-regeling verantwoord, mits er een plan ligt hoe betrokkenen het in een paar jaar tijd gaan oplossen. Jonge dieren slecht eiwit geven schaadt de gezondheid."

Meer weten? Neem contact op via klinkert@biologica.nl. »