Gemeente Leidschendam-Voorburg



Lintje voor chef bureau politie Haaglanden mevrouw Knoet-Vrehen

10 december 2010 - Op 8 december heeft burgemeester Hans van der Sluijs van Leidschendam-Voorburg aan mevrouw drs. O.H.M. Knoet-Vrehen uit Voorburg, ter gelegenheid van haar afscheid als chef van het Bureau DOEN van de politie Haaglanden, een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Zij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In 1978 is mevrouw Knoet-Vrehen aangesteld als hoofd van de sectie Jeugdzaken en Hulpverlening bij de toenmalige Rijkspolitie in het district Groningen. In deze periode heeft zij een cursus Eerste Opvang Slachtoffers Zedendelicten ontwikkelend ten behoeve van het landelijke korps. Zij was gastdocent aan de opleidingsschool te Harlingen en tevens lid van het Algemeen en het Dagelijks Bestuur van de Provinciale Raad van Jeugdaangelegenheden in Groningen.

Van 1984 tot 1986 was zij hoofd van het bureau Jeugdzaken van de Algemene Inspectie der Rijkspolitie. Zij ontwikkelde in de breedste zin het beleid op het gebied van slachtoffers en nam deel aan het Landelijk beraad van chefs Jeugdpolitie en droeg bij aan de Politiële Hulpverlening.
In 1985 volgde zij een cursus `Aanpak Sexuele Uitbuiting van Kinderen' aan de academie van de FBI in de Verenigde Staten van Amerika. Van 1986 tot 1992 was zij senior beleidsmedewerker bij de Hoofdafdeling Politiële Bedrijfsvoering van de Algemene Inspectie der Rijkspolitie.

In 1993 stapte zij over naar de politieregio Haaglanden. In 1995 werd zij, als commissaris van politie, chef van het Bureau Ondersteuning van een van de gebiedsonderdelen. Naast haar hoofdfunctie bleef zij betrokken bij de onderwerpen Vrouwen- en Kindermishandeling. In 1998 richtte zij haar volle aandacht op het project Vrouwenmishandeling. In 2000 leidde dat er toe dat zij regionaal de portefeuilles Zedenbeleid, Vrouwenmishandeling en Preventie ging beheren. In 2002 werd het project gezien de hoge prioritering ondergebracht bij de Staf Korpsdirectie. In 2004 werd zij chef van het Bureau Jeugdzaken. Samen met de opzet van Multisch Etnisch Politiewerk mede inzake de aanpak van Eergerelateerd Geweld werd het Bureau Jeugdzaken doorontwikkeld tot het bureau Doelgroepen Ondersteuning en Netwerken (DOEN), waarvan zij tot begin 2010 bureauchef was.

Buiten haar hoofdtaak binnen de Nederlandse Politie is zij als vrijwilligster nauw betrokken bij internationale organisaties en levert een bijzondere bijdrage aan de verbetering van de slachtoffers van (huiselijk) geweld, op alle niveaus van lokaal tot internationaal. Zij is zowel voor de direct betrokkenen, als voor de samenleving in bredere zin van grote waarde geweest. Iemand die beslist een voorbeeldfunctie vervult.

Mevrouw Knoet-Vrehen en burgemeester van der Sluijs bij uitreiking koninklijke onderscheiding.

Mevrouw Knoet-Vrehen en burgemeester van der Sluijs na de uitreiking van
de Koninklijke onderscheiding.
foto: Politie Haaglanden