Debat Prestatiebeloning van leraren: Waarom? en: Hoe?

Op vrijdagmiddag 17 december 2010, van 13.30-16.00 uur te Den Haag vindt er een debat plaats over de prestatiebeloning van leraren: Waarom!? En: Hoe!?
In het regeerakkoord van het nieuwe Kabinet staat in de paragraaf over lager en middelbaar onderwijs: `Presteren is geen vies woord maar een noodzakelijke voorwaarde. Iedereen in het onderwijs wordt hierop aangesproken: ouders, leraren, leerlingen en schoolbestuurders: de basis op orde, de lat omhoog'.

In dat kader kondigt het kabinet onder andere de volgende maatregel aan: 'Er komt meer ruimte voor prestatiebeloning , zowel van personen als van teams'.

Dit is een controversiële maatregel die nog niet concreet uitgewerkt is door het kabinet. Daarom is er nog ruimte voor debat over de zin ervan en de mogelijke uitwerkingen.

Dat debat zal plaatsvinden op vrijdagmiddag 17 december van 13.30 - 16.00 uur.
Plaats: De Goed Werk Hub*, ROC Mondriaan Horeca College (Hans van der Steenhovenzaal), Koningin Marialaan 9 te Den Haag (vlakbij Centraal Station).

Het debat zal gevoerd worden door o.a.


- Teja Bodewes, Lerares en lid Leraren in Actie


- Linda Danker, PA Directeur Human Ressources KPN


- Walter Dresscher, voorzitter AOB (Algemene Onderwijsbond)


- Margaretha Buurman, Erasmus School of Economics, Universiteit Rotterdam


- René Kneyber, auteur van het succesvolle boek Orde houden in het Vmbo


- Manja Smits, SP-Tweede Kamerlid, woordvoerder Basis-, Middelbaar- en Speciaal onderwijs


- Wim Smits, directeur MBO-afdeling toerisme/recreatie Scholengemeenschap De Rooi Pannen


- Joost van der Staak, directeur dienst examinering Koning Willem I College, Den Bosch


- Rob Voorwinden, journalist


- René van Drunen, HRM adviseur bij CPS voor onderwijsontwikkeling en advies


- Jan Tishauser, directeur B&T Begeleiding en Training en promovendus

Wilt u dit debat bijwonen en een bijdrage leveren, dan kunt u zich aanmelden via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

We hopen u op 17 december in Den Haag te zien!

Het debat is inhoudelijk en praktisch voorbereid door studenten van de School voor Politiek en Bestuur (TSPB) van de Universiteit Tilburg. Dit gebeurt onder leiding van docent Thijs Jansen die daar onderzoek doet naar professionaliteit & beroepstrots.


*) De bijeenkomst vindt plaats in het kader van de Goed Werk Hub die de Stichting Beroepseer aan het opzetten is. De Hub is een fysiek en virtueel knooppunt waar je kennis, ervaringen, analyses en ideeën met anderen kan delen en elkaar kunt ondersteunen bij concrete initiatieven. Er worden nieuwe dwarsverbindingen gelegd tussen werkvloer, beleid, bestuur, politiek en wetenschap. De Hub heeft een open en laagdrempelig karakter, is sectoroverschrijdend en functioneert onafhankelijk van bestaande kaders en organisaties.