Provincie Overijssel

Provincie stelt schetsontwerp nieuwe brug Hoogenweg vast

10 december 2010

De provincie Overijssel heeft het schetsontwerp voor de nieuwe brug Hoogenweg (in het kanaal Almelo-De Haandrik, bij Hardenberg) vastgesteld. In overleg met Het Oversticht, Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) en de gemeente Hardenberg heeft de provincie gekozen voor het ontwerp `De Loper', een open, functioneel en eigentijds ontwerp, dat past in de omgeving. De nieuwe brug is onderdeel van het project `opwaardering kanaal Almelo-De Haandrik', waarbij de provincie vijf bruggen vervangt om de doorvaart van grotere schepen mogelijk te maken.

Met hun keuze bevestigen de betrokken organisaties de voorkeur die omwonenden en diverse plaatselijke belangenverenigingen hebben uitgesproken. Ze kwalificeerden de schets als `sierlijk, speels en passend in het landschap'. Bovendien is in dit ontwerp rekening gehouden met de bocht die het kanaal bij Hoogenweg maakt.

Voor het ontwerp van de nieuwe brug zijn in opdracht van de provincie Overijssel in totaal vier schetsontwerpen gemaakt door Jorge Moura, architect van ingenieursbureau Royal Haskoning.

Rode draad

Erik Schoemaker van Plaatselijk Belang Hoogenweg complimenteerde de provincie met de aanpak. "Ik vond het een goede, constructieve avond. Ik vond het opmerkelijk dat vrijwel iedereen voor `De Loper' koos als beste schets. Dit geeft mij vertrouwen voor het vervolg." Gedeputeerde Job Klaasen benadrukt dat de mening van omwonenden en belangenverenigingen zwaar heeft mee gewogen in de keuze. "Wij vinden het heel belangrijk dat zij meedenken. Wat mij betreft is dat de rode draad in het hele project. Met de keuze voor dit ontwerp doen we daar recht aan."

Familie van bruggen

De keuze voor dit schetsontwerp heeft ook consequenties voor het ontwerp van de andere vier bruggen die vervangen worden (Beerzerveld, Bergentheim, Emtenbroekerdijk en Kloosterdijk). De bedoeling is om een `familie van bruggen' te maken. Bepaalde elementen uit dit ontwerp komen terug in de nieuwe en unieke ontwerpen voor de overige vier bruggen.

Vervolg

Het vastgesteld schetsontwerp vormt de basis om een voorlopig ontwerp te kunnen opstellen en uiteindelijke een definitief ontwerp. Deze verdere uitwerking vindt in het voorjaar van 2011 plaats. Een jaar later is de brug klaar. De kosten voor de brug worden geschat op 1,7 miljoen.

Over het project

De provincie Overijssel wil de bevaarbaarheid van vaarroutes naar de economische centra in Overijssel verbeteren. Daarom wordt kanaal Almelo-De Haandrik geschikt gemaakt voor schepen van 700 ton. Daarvoor gaat de provincie Overijssel het kanaal een halve meter verdiepen, vijf bruggen vervangen en een aantal wachtplaatsen aanpassen en aanleggen. De werkzaamheden zijn naar verwachting op 1 januari 2014 afgerond.

Kijk voor meer informatie op www.overijssel.nl/kanaalalmelodehaandrik.