Provincie Overijssel

Nieuw centrum voor Overdinkel dankzij provincie en gemeente

10 december 2010

Overdinkel krijgt een nieuw hart. De provincie Overijssel en gemeente Losser investeren fors in herstructurering van dit karakteristieke Twentse kerkdorp.

De inwoners van Overdinkel kijken uit naar een nieuw kulturhus en dorpsplein, vernieuwing van ongeveer 500 woningen en winkels, wegen (waaronder de Hoofdstraat) en een waterberging. Kenmerkend is dat duurzaam wordt gebouwd met aandacht voor ruimtelijke kwaliteit. Onder de noemer: `een groen en EnergieK dorp' versterkt de gemeente Losser niet alleen de ruimtelijke kwaliteit, maar ook de regionale economie en het vitale platteland. Gemeente Losser en woningcorporatie Domijn zijn samen de kartrekkers van het programma Hart voor Overdinkel, waarbij ook partijen als Zorggroep Sint Maarten en Stichting Cluster zijn betrokken.

Provincie investeert uit Essentgelden

Uitvoering van het programma Hart voor Overdinkel kost in totaal EUR 35 miljoen. De provincie investeert voor in totaal EUR 1.400.000 uit de verkoop van Essentaandelen, omdat het programma bijdraagt aan een duurzame ruimtelijke ontwikkeling en inrichting van de kern van Overdinkel. Dit wil zeggen dat de provincie EUR 0,9 miljoen investeert in een kwalitatieve en duurzame herinrichting van het woongebied Overdinkel-Zuidwest. Daarnaast investeert de provincie EUR 0,5 miljoen in de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid van de Hoofdstraat.De gemeente Losser zelf investeert per direct EUR 1.4 miljoen eveneens uit de waarde van de Essentaandelen.

De provincie Overijssel investeert met de gemeente Losser mee omdat het ambitieuze plan provinciale belangen dient. Het plan voldoet aan de eisen van duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit en besteedt veel aandacht aan de (groene) woon- en leefomgeving. Zo wordt er klimaatbestendig gebouwd bij de herinrichting van Zuidwest Overdinkel.

Vier keer zoveel capaciteit

De uitbreiding van de waterberging zorgt voor vier keer zoveel capaciteit voor de opvang van regenwater dan de norm voorschrijft. Dat heeft positieve effecten op onder meer verdroging, de kwaliteit van het oppervlaktewater en wateroverlast vanuit de Dinkel. Overdinkel had in de zomer van 2010 veel last van wateroverlast. Door deze maatregelen wordt het watersysteem robuuster en veerkrachtiger.

Losser is de eerste gemeente die van de provincie een bijdrage krijgt uit de subsidieregeling voor klimaatbestendig bouwen. De provincie besloot eerder al om hiervoor EUR 450.000 uit te trekken uit andere eigen middelen dan de Essentgelden.

Eveneens uit andere middelen stelde het college van GS een bedrag van EUR 181.000, beschikbaar voor sociale samenhang, het zogenaamde uitvoeringsplan Sociaal Flankerend Beleid. Alles bij elkaar opgeteld, investeert de provincie in totaal ruim EUR 2 miljoen in de kern Overdinkel.

Overijssel investeert extra

De afspraken over dit project maken deel uit van het investeringsprogramma "Investeren in Overijssel'. Hiermee investeert de provincie extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. Het programma voorziet in een breed scala aan projecten op het gebied van ruimtelijke ordening, mobiliteit, economie, landelijk gebied, water, milieu en culturele en sociale infrastructuur. Duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit zijn de rode draden bij de keuze van de projecten. Tot en met 2011 gaat het om een bedrag van ruim 300 miljoen euro voor 47 projecten en programma's. Deze investering komt bovenop de reguliere begroting uit het coalitieakkoord &Overijssel 2007-2011. De extra investeringen zijn mogelijk gemaakt door de verkoop van de Essentaandelen door de provincie.