AzG: laat India's rol als apotheker van arme landen met rust

10/12/2010 11:07

Artsen Zonder Grenzen

Amsterdam, 10 december 2010 - Vandaag vindt er in Brussel een topconferentie plaats tussen India en de Europese Unie. Op de vergadertafel ligt een vrijhandelsverdrag tussen de EU en India. Artsen zonder Grenzen protesteert vandaag, samen met aidsactivisten uit heel Europa: de Europese Unie moet stoppen de rol van India als producent van betaalbare, generieke medicijnen te dwarsbomen. Want meer dan 80% van de aidsmedicijnen die 5 miljoen mensen elke dag weer een kans op leven geeft, komt uit India.

'De Europese Commissie heeft aangegeven dat Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk achter de schermen de grootste strijd leveren voor hun farmaceutische industrieën om hun Indiase concurrenten uit de markt te drukken. Wij vinden dat zij, en de andere Europese Unie-landen zoals Nederland, niet mogen toestaan dat winst boven mensenlevens gaat,' aldus Hans van de Weerd, directeur Artsen zonder Grenzen.

Deze week protesteerden activistengroepen in Nairobi, Bangkok, Jakarta en in Manipur (India) ook al tegen het verdrag. Artsen zonder Grenzen vindt dat de Europese Unie zich niet doof kan houden voor het groeiend aantal stemmen dat zich wereldwijd laat horen. De EU heeft weliswaar in vage lijnen laten weten dat de EU niet van plan is de productie van betaalbare medicijnen te schaden, maar het addertje onder het gras zit in de details van het verdrag. Artsen zonder Grenzen vraagt de EU in heldere bewoordingen te verklaren dat schadelijke bepalingen, zoals het alleenrecht van merkfarmaceuten op hun klinische onderzoeksgegevens, uit de verdragstekst wordt gehaald.

De Indiase patentwet van 2005 volgt internationale afspraken maar is streng over wat wel en niet een patent verdient en laat daarbij de belangen van de volksgezondheid prevaleren boven economisch gewin. Patenten worden alleen toegewezen als medicijnen significant vernieuwend zijn, dit is al jarenlang een doorn in het oog van de farmaceutische industrie van rijke landen. Grote Europese farmaceuten hebben meermalen juridische stappen ondernomen om deze patentwet ongeldig te laten verklaren - tot nu toe zonder succes. Begin december kreeg het Duitse Bayer ook weer nul op het rekest van de Indiase rechtbank. Nu proberen zij via de Europese Commissie de generieke medicijnenproductie de nek om te draaien.

Generieke medicijnen uit India spelen een cruciale rol in de grootschalige aidsbestrijding. Dit komt doordat het land tot 2005, geen patenten toewees aan medicijnen. Hierdoor konden Indiase fabrikanten aidsremmers leveren voor een prijs die 99% lager lag dan de dan geldende prijzen. De Wereldhandelsorganisatie verplichtte India echter in 2005 om hun wet aan te passen. Het effect is nu al te voelen: nieuwe generatie aidsmedicijnen zoals raltegravir en etravirine vallen onder het patentrecht waardoor de toegang tot deze medicijnen in de knel komt. Als het vrijhandelsverdrag tussen de EU en India in de huidige vorm wordt getekend, wordt deze situatie nog slechter.

'Tien jaar geleden lieten mensen zich niet eens testen omdat ze wisten dat de medicijnen toch te duur waren,' aldus Peter Sarnachuk, arts voor Artsen zonder Grenzen in Zuid-Afrika. 'Ik weiger terug te gaan naar de situatie van tien jaar geleden. We kunnen niet toelaten dat de EU de aanvoer van betaalbare medicijnen die wij en anderen nodig hebben om patiënten over de hele wereld te kunnen behandelen.'





http://www.artsenzondergrenzen.nl