Ingezonden persbericht



1http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2010/12/10/antwoord-op-vragen-over-de-financiering-van-lokale-omroep/257159.pdf a

Datum 10 december 2010

Kamervragen D66 over de financiering van de Lokale Omroep

Hierbij zend ik u het antwoord op de vragen van het lid Van der Ham (D66) van uw Kamer over de financiering van Lokale Omroep (ingezonden 30 november 2010). De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met Kenmerk 2010Z18095.
de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
Marja van Bijsterveldt#Vliegenthart
Rijnstraat 50
Den Haag
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
www.rijksoverheid.nl
Onze referentie
257159
Uw referentie
2010Z18095
Pagina 1 van 2
Pagina 2 van 2
Onze referentie
257159
Antwoord op vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de financiering van de Lokale Omroep (ingezonden 30 november 2010).
Vraag 1:
Wat is uw eerste reactie op het rapport 'visitatierapport en toekomstvisie Sector Onder De Radar' inzake de lokale omroep in Nederland? Antwoord 1:
Ik heb kennisgenomen van het rapport van adviesbureau Van de Bunt, dat in opdracht van OLON geschreven is. Vanuit mijn verantwoordelijkheid voor het gehele mediabestel, heb ik financieel bijgedragen aan dit rapport. Het is goed dat deze evaluatie is uitgevoerd. De gemeenten en de VNG treffen in dit rapport voldoende handreikingen aan om hun beleid te evalueren en eventueel aan te scherpen.
Vraag 2:
Hoe gaat u om met het feit dat 42% van de gemeenten niet voldoet aan het uitkeren van het basisbedrag voor de lokale omroep? Bent u bereid deze gemeenten hierop aan te spreken en het maximaal een jaar te geven dit te corrigeren?
Antwoord 2:
Met ingang van 1 januari 2010 is in de Mediawet opgenomen dat wanneer de gemeenteraad positief adviseert over de representativiteit van het PBO (Programma Beleidsbepalend orgaan), dat die gemeente dan ook de verantwoordelijkheid heeft die lokale publieke omroep te financieren. Er geldt echter geen wettelijke minimum voor financiering door gemeenten. Wel is destijds bij het wetsvoorstel een bedrag van ¤ 1,30 per woonruimte als indicatie gegeven. Op verzoek van de Kamer is in de Mediawet een evaluatiebepaling opgenomen over de financiering van de lokale omroep. Het Commissariaat voor de Media zal in 2012 een evaluatie uitvoeren. Ik zie het rapport van Van de Bunt als een eerste en snelle evaluatie, vooruitlopend op het rapport van het Commissariaat. Ik maak uit het rapport op dat de gemeenten niet altijd hun verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van de financiering. Dat betreur ik. Omdat het wetsartikel echter nog pril is, wil ik de VNG en de gemeenten eerst de ruimte geven zelf actie te nemen. Ik zal daarom met de VNG in gesprek treden en hen vragen de gemeenten die een PBO hebben erkend op hun verantwoordelijkheden aan te spreken.
Vraag 3:
Kunt u deze vragen beantwoorden voor het komende wetgevingsoverleg Media op 13 december a.s.?
Antwoord 3:
Bij deze.