Gemeente Bedum


Vrijwilligersprijzen uitgereikt

10 december 2010
Ruim 100 belangstellenden waren dinsdag 7 december getuige van de feestelijke uitreiking van de Waarderingsprijs voor vrijwillige inzet in de gemeente Bedum. De presentatie van de avond lag in handen van Hennie Houwing, het vaste gezicht van dit evenement.

De opkomst in het Trefcentrum in Bedum was goed, ondanks het koude en mistige weer.
In zijn inleiding onderstreepte wethouder Menne van Dijk het grote belang van vrijwilligerswerk voor de gemeenschap. Vooral in kleinere dorpen is dat vrijwilligerswerk vaak goed ontwikkeld en de gemeente Bedum werkt graag mee aan het uitdrukken van waardering daarvoor.

Voor de pauze werden de kandidaten uit de categorie groepen aan het publiek voorgesteld door middel van korte interviews en powerpoint presentaties. De vrijwilligers van Boeskoolnijs, de vrijwilligers van de Openbare bibliotheek van Bedum en bestuur en vrijwilligers van de Historische vereniging vertelden over hun activiteiten. Zo blijkt Oud Bedumerwolde ter hoogte van Ellerhuizen te hebben gelegen; de Historische vereniging is dat oude dorp op het spoor gekomen door een interview met boer Stolwijk. De dames van de bibliotheek vertelden met groot enthousiasme over hun werk. De makers van Boeskoolnijs- een tijdschrift voor Zuid en Noordwoldenaren - vertelden over het magazine, dat ze vier keer per jaar met grote inzet en professionaliteit maken.

Verschillende ensembles van leerlingen van Muziekschool Hunsingo verzorgden de muzikale omlijsting van de avond. Dit ging op een leuke en ontspannen manier. Gitaren, klarinetten, de piano en koperblazers zorgden voor een gevarieerd repertoire. Sommige artiesten moesten nog wel een beetje wennen aan het fenomeen achtergrondmuziek. Toch kregen ze allemaal een welverdiend applaus.

Na de pauze waren de genomineerden uit de categorie 'personen' aan de beurt. IJzebrand Havinga vervoerde al vele honderden malen gehandicapten van De Sprank van en naar hun activiteiten. Cees Jan Hage zet zich op zeer veel fronten in; de nadruk ligt op het verzorgen en verwennen van zieken bij het Rode Kruis. Hij was speciaal voor deze avond naar Bedum gereisd uit het midden des lands, waar hij ingezet was in een hotel van het Rode Kruis. Bram Lukkien vertelde op humoristische wijze over zijn werk dat hij al zon 25 jaar in en om het hertenkamp verzorgt. De zorg voor de dieren zit hem in het bloed.

Evenals in voorgaande jaren, was het voor de jury niet eenvoudig de overeenkomsten en verschillen van de genomineerden goed te wegen: de aard en duur van de activiteiten verschillen en de inzet van ieder is groot. De winnaars vormen dan ook vooral de eersten onder gelijken, aldus het juryrapport.
De jury werd dit jaar gevormd door een commissie van personen uit de kring van de gemeente Bedum en de Stichting Welzijn Bedum.

Wethouder Menne van Dijk reikte namens de gemeente Bedum de prijzen uit aan de beide winnaars: de vrijwilligers van de Bedumer bibliotheek en de heer Bram Lukkien. De prijs was een in kristalglas gegraveerd beeldje van de Gele Klap, gemaakt door de heer O.T. Schutter uit Bedum, plus een oorkonde en bloemen. Voor de genomineerden waren er uiteraard ook bloemen. In het café van het Trefcentrum was het daarna nog lang gezellig.

Wanneer de volgende ronde van de Waarderingsprijzen plaatsvindt, is nu nog niet bekend: de gemeente en Stichting Welzijn Bedum gaan bekijken hoe verder te gaan: met de huidige formule of.? Wie suggesties heeft, kan die melden bij Stichting Welzijn Bedum, de Vlijt 1, 9781 NP Bedum, info@welzijnbedum.nl.