Politiebond ACP

10 december 2010

ACP eist duidelijkheid rechterlijke macht over geweld tegen politie

De onlangs nog verscherpte wetgeving om geweld en agressie tegen hulpverleners en politiecollega's in het bijzonder zwaarder te bestraffen, blijkt door de rechterlijke macht niet consequent te worden gevolgd. De ACP is hier ontstemd over en eist duidelijkheid. De ACP eist van de rechterlijke macht duidelijkheid hoe rechtbanken in Nederland omgaan met geweld en agressie tegen politiemensen.

De ACP eist van de rechterlijke macht duidelijkheid hoe rechtbanken in Nederland omgaan met geweld en agressie tegen politiemensen.

Zo ontstond deze week bijvoorbeeld veel commotie over een zaak in Meppel. Een 17-jarige jongen inwoner wordt ervan verdacht in november politiemensen en burgers te hebben geslagen en mishandeld. Desondanks werd hij slechts onder huisarrest geplaatst tot hij in februari voor de rechter moet verschijnen.

`Onduidelijkheid'
"Als ACP houden wij scherp in de gaten hoe de rechterlijke macht met dit soort zaken omgaat. Hierbij hebben wij een zorgwekkende trend waargenomen. Rechtbanken hanteren lang niet altijd de strafmaat die in dit soort zaken via de verscherpte wetgeving wordt geëist door het Openbaar Ministerie. Dit schept onduidelijkheid voor politiecollega's. Zij weten niet wat zij als politiemensen van de rechterlijke macht mogen verwachten. Aan deze onduidelijkheid moet snel een einde komen", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in een reactie.

Raad voor de Rechtspraak
De ACP gaat hiervoor op korte termijn een gesprek aan met de Raad voor de Rechtspraak. Dit overkoepelende bestuur van de rechtspraak in Nederland zal duidelijkheid moeten geven over hoe de rechtbanken in Nederland omgaan met geweld en agressie tegen politiemensen.
---