Ministerie van Buitenlandse Zaken


Aandacht ambassades voor Mensenrechtendag

Nieuwsbericht | 10 december 2010

Meer dan 60 Nederlandse ambassades besteden vandaag aandacht aan de rechten van de mens, omdat het vandaag internationale mensenrechtendag is. De ambassades organiseren een activiteit in het teken van bevordering van de mensenrechten. Daarnaast zocht een groot aantal ambassades aansluiting bij EU-vertegenwoordigingen en nationale initiatieven.

Zo is in Afghanistan een discussie met maatschappelijke organisaties georganiseerd over vrouwenrechten. In Colombia wordt met de overheid en de VN gesproken over het nationale mensenrechtenactieplan. En in Duitsland is een fototentoonstelling van de Nederlandse fotograaf Peter de Ruiter over de strijd tegen kinderarbeid.

In Irak is een conferentie over de rechten van minderheden in Kirkuk. Harare (Zimbabwe) geeft aandacht voor de rechten van homo's. Terwijl in Jordanie voor het eerst een mensenrechtenfilmfestival is, dat steun krijgt van onze ambassade.

In Litouwen gaat de opbrengst van een kunstveiling naar activiteiten van een lokale mensenrechtenorganisatie. Verder houdt de ambassade in Brussel een avond over Congo. Als speciale gasten zijn AKO-prijswinnaar David van Reybrouck en Ilse van Velzen (maakster van de film Weapon of War) aanwezig.