Provincie Utrecht

Oprichting NV Ontwikkelingsmaatschappij

De commissie Milieu, Mobiliteit en Economie sprak tijdens haar vergadering van 29 november 2010 over het voorstel voor de oprichting van een ontwikkelingsmaatschappij, om de herstructurering van bestaande bedrijventerreinen te stimuleren. Via de ontwikkelingsmaatschappij, in de vorm van een NV, hoopt de provincie met meer slagvaardigheid op de markt te opereren.

Vrijwel alle fracties waren lovend over de manier waarop Provinciale Staten betrokken waren bij het doorlopen van het proces en het uiteindelijke resultaat. Op onderdelen waren er vragen over de risico's die de provincie loopt, de mogelijkheden om met dit budget meer geld aan te trekken, het omgaan met pilots in Vianen en Mijdrecht en de sturingsmogelijkheden die de provincie houdt. Een enkele fractie vroeg zich af of dit voorstel niet te ver gaat en het niet beter zou zijn om de markt haar werk te laten doen.

Gedeputeerde Van Lunteren was blij met de complimenten van de commissie. Momenteel wordt gewerkt aan convenanten en de organisatiestructuur van de NV Ontwikkelingsmaatschappij. Naar aanleiding van de naar voren gebrachte punten gaf hij aan dat de provincie sturing houdt via het ruimtelijk instrumentarium (de bevoegdheden van de provincie op het gebied van ruimtelijke ordening). De financiële risico's zijn gelimiteerd op 10 miljoen euro provinciaal en 5 miljoen euro rijksgeld. Met behulp van deze 15 miljoen euro is het de bedoeling om aanvullende middelen te zoeken. De bestaande afspraken omtrent de pilots worden nagekomen en daarna is het een zaak van de Ontwikkelingsmaatschappij. Er wordt een risicoanalyse opgesteld die nog voor de definitieve oprichting beschikbaar is.