Gemeente Bergen op Zoom


Handelingsprotocol Veilige School in Bergen op Zoom

Schoolbesturen, gemeente, politie en Openbaar Ministerie ondertekenden vandaag het handelingsprotocol Veilige School in het Veiligheidshuis district Bergen op Zoom. Wanneer scholen dit handelingsprotocol volgen en actief beleid voeren in het realiseren van een Veilige School, krijgen zij in 2011 het keurmerk Veilige School uitgereikt door burgemeester Han Polman.

Met dit keurmerk laten scholen zien dat zij een veilige omgeving bieden waar leerlingen zich op hun gemak voelen, kunnen leren en vrienden kunnen maken. Ook voor personeelsleden van de scholen is een veilige werkplek van groot belang.

Verantwoordelijkheden en bevoegdheden

In dit handelingsprotocol zijn gezamenlijke afspraken gemaakt over veilige scholen in de gemeente Bergen op Zoom. Onderwerpen die onder meer aan bod komen zijn pesten, diefstal, alcohol- en drugsgebruik en schoolverzuim. Daartoe is het noodzakelijk te weten waar elkaars verantwoordelijkheden en bevoegdheden liggen. Dit handelingsprotocol geeft daar richting aan. Om tot maatwerk te komen is het belangrijk om met elkaar te communiceren, om uit te spreken welke verwachtingen je van elkaar mag hebben. Het handelingsprotocol wordt jaarlijks gemonitord, geëvalueerd en geactualiseerd door een afvaardiging van scholen, de gemeente en de politie. Deze werkgroep maakt in 2011 een vertaling richting primair onderwijs en de regiogemeenten.

Partijen

Gemeente Bergen op Zoom

Politie West-Brabant

Openbaar Ministerie

Scholen, locaties Bergen op Zoom: Roncalli, Juvenaat, RSG 't Rijks, Mollerlyceum en ZoomMAVO (OMO Scholengroep BOZ e.o. ), Het Kwadrant, Prinsentuin (ROC West-Brabant), Bergs VMBO (ROC West-Brabant) en Internationale schakelklas (ROC West-Brabant)

Aanvulling convenant Veilige school

Landelijk wordt het "opstellen van gezamenlijke afspraken over het realiseren van een Veilige
School" gestimuleerd vanuit het Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In 2006 sloten de gemeente Bergen op Zoom en de scholen uit het voortgezet onderwijs het convenant Veilige School af. Dit convenant bevatte vooral procedurele informatie. Gemeente en de directies van de scholen constateerde dat het bestaande convenant Veilige School een aanvulling behoefte in de vorm van dit handelingsprotocol. Handelingsprotocol Veilige School