Rechtbank Breda


Bestuursrechter wijst kerk Kaatsheuvel aan als rijksmonument

Breda, 10 december 2010 - De bestuursrechter van de rechtbank Breda wijst de Parochiekerk âSint Jozefâ in Kaatsheuvel aan als beschermd rijksmonument. De bestuursrechter heeft op basis van advies van een deskundige geconcludeerd dat het kerkcomplex een unieke stedenbouwkundige waarde heeft en op grond daarvan als topmonument kan worden beschouwd. Het complex wordt met afbraak bedreigd. De Parochie heeft het verkocht aan een projectontwikkelaar, die er met instemming van de gemeente Loon op Zand woningen wil bouwen.

Toenmalig minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen had het verzoek om aanwijzing als rijksmonument in 2007 afgewezen, ondanks positieve adviezen daartoe van de Raad voor Cultuur. De Stichting Erfgoed Kaatsheuvel en de vereniging het Cuypersgenootschap stelden bij de rechtbank beroep in tegen dit afwijzende besluit van de minister. Volgens de minister worden geen rijksmonumenten (meer) aangewezen die dateren van voor 1940. Van dit uitgangspunt kan de minister afwijken als het om een bedreigd topmonument gaat.

Beide partijen hadden aan de bestuursrechter diverse, elkaar tegensprekende deskundigenadviezen voorgelegd. Naar aanleiding daarvan benoemde de bestuursrechter de Stichting advisering bestuursrechtspraak als deskundige. Deze Stichting stelt dat het kerkcomplex een topmonument is. Zij wijst daarbij op de architectonische kwaliteiten van het complex en de monumentale setting in de stedenbouwkundige structuur van de wijk dâOude Omdraaier in Kaatsheuvel.

Uit een oogpunt van effectieve rechtsbescherming streeft de bestuursrechter ernaar om waar mogelijk geschillen tussen burger(s) en overheid definitief te beslechten. De minister heeft aangegeven dat hij het kerkcomplex als rijksmonument zou hebben aangewezen, als sprake zou zijn van een bedreigd topmonument. Nu dat hier het geval is, heeft de rechter besloten de kerk zelf aan te wijzen als rijksmonument. Daarmee is het complex ook meteen beschermd tegen afbraak.

LJ Nummer

BO6944

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 10 december 2010