"Schikking aandelenlease DSB onacceptabel"

10/12/2010 14:27

Leaseproces B.V.

Volgens Leaseproces, het juristenkantoor dat duizenden gedupeerden aandelenleasebeleggers van Dexia, Aegon en andere banken bijstaat, is de gisteren bekend gemaakte schikking die tussen de curatoren en een aantal stichtingen is getroffen onacceptabel.

In grote lijnen houdt de schikking in dat de restschuld wordt kwijtgescholden en dat eenderde van de inleg wordt terugbetaald. Let wel, in werkelijkheid wordt door DSB niets uitbetaald, maar mensen die hun lening nog niet hebben afgelost kunnen het bedrag in mindering brengen op het saldo van hun lening.

Mr Elsbeth Roos van Leaseproces: met deze regeling zijn de DSB gedupeerden in veel gevallen slechter af dan de Dexia gedupeerden. Dat is onacceptabel, omdat DSB het nog bonter heeft gemaakt dan Dexia. Bij DSB was in veel gevallen sprake van koppelverkoop. De mensen klopten bij DSB aan voor een lening, maar zij konden die lening vaak alleen krijgen als zij ook een aandelenleasecontract afsloten. Voor dat aandelenleasecontract moest echter ook weer een lening worden afgesloten, zodat de mensen met meer leningen naar huis gingen dan hun bedoeling was. Veel van deze mensen zaten al in de financiële problemen en kwamen door het aandelenleasecontract in nog grotere problemen.

De Hoge Raad heeft in de arresten van 5 juni 2009 al uitgemaakt dat de banken in aandelenlease-zaken hun zorgplicht hebben geschonden en dat zij in beginsel de volledige schade van de gedupeerden moeten vergoeden. Alleen als de klant ook een deel eigen schuld heeft, komt een deel van de schade voor zijn eigen rekening. In de DSB zaken valt echter niet in te zien dat de gedupeerden zelf ook schuld hebben. De adviseurs van DSB hebben deze mensen geadviseerd, vaak met behoorlijke druk, om deze contracten af te sluiten. Dat waren onverantwoordelijke adviezen waarvoor DSB volledig aansprakelijk is.

Daarom is een vergoeding van slechts eenderde van de inleg volstrekt onvoldoende. Dat moet volgens ons minimaal tweederde deel zijn. Zonodig gaan wij hierover procederen.

Overigens is het frappant dat Leaseproces, als de grootste belangenbehariger in de aandelenlease-affaire, niet voor de onderhandelingen is uitgenodigd. In de Dexia-affaire werd dezelfde methode gevolgd.

Elsbeth Roos: wij adviseren de 21.000 mensen die het product Hollands Welvaren Select hebben gekocht om in actie te komen door de boedel van DSB aansprakelijk te stellen. Zij kunnen dat zelf doen of via een advocaat of organisaties zoals Leaseproces.





http://www.leaseproces.nl