Provincie Utrecht

Commissie MME bespreekt Rijsbruggerwegtracé

De commissie discussieerde uitgebreid over het voorstel MER A12 Salto Herijking Alternatieven, waarbij de verschillende opties van de aansluiting van Houten op de A12 met elkaar worden vergeleken. Gedeputeerde Van Lunteren gaf hierbij aan dat het Rijsbruggerwegtracé de beste variant is.

Hoofdpunt van de discussie was in hoeverre er nu een duidelijk en goed onderbouwd onderscheid is tussen de zogenoemde Meerpaalvariant en de voorgestelde keuze; het Rijsbruggerwegtracé. Het verschil tussen deze twee varianten zit met name in het gekozen tracé en daarmee in de mate waarin beide varianten het open landschap doorkruisen. Gedeputeerde Staten zijn van mening dat op dit aspect de Meerpaalvariant ernstiger gevolgen heeft dan het Rijsbruggerwegtracé.

Aantrekkelijke optie
Ook het Nulplus-alternatief, het vergroten van de capaciteit van de huidige ontsluitingsroutes, kan volgens sommige partijen een aantrekkelijke optie zijn. Veel aspecten spelen bij de afweging tussen varianten een rol: verkeerskundig, ruimtelijke inpassing, invloed van andere ontsluitingen, besluitvorming Ring, milieu, kostenverschillen, effect voor de gemeente Bunnik etc.

Overleg
In zijn reactie gaf gedeputeerde Van Lunteren aan dat, als alles afgewogen wordt, uiteindelijk het Rijsbruggerwegtracé toch de beste variant is. In de aanloop naar deze keuze zijn alle aspecten die genoemd zijn gewogen en is er ook veel overleg geweest met betrokken gemeenten, Rijkswaterstaat en belangengroeperingen.