Groen!

Groen! en Ecolo dringen aan op wetswijzigingen om de bestrijding van grote belastingfraude doeltreffender te maken

door Stefaan Van Hecke (federaal parlementslid) op 10 december 2010 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

Het Hof van Beroep van Brussel heeft vrijdag de uitspraak in eerste aanleg in de zaak KB-Lux bevestigd. Door de bewijslast voor fraude niet ontvankelijk te verklaren, krijgen de daders en medeplichtigen een vorm van straffeloosheid in een van de grootste fiscale fraudezaken in de recente geschiedenis: meer dan 400 miljoen euro werd in de KB-Lux zaak achtergehouden. Groen! en Ecolo dringen aan op wetswijzigingen om de bestrijding van grote belastingfraude doeltreffender te maken.

Stefaan Van Hecke, Kamerlid Groen!: "Het is ontstellend dat de overheid binnen het huidige wettelijke kader niet bij machte is om fiscale fraude te bestrijden. Zo wordt de eerlijke belastingbetaler het slachtoffer, want hij betaalt de rekening van de miljoenen die grote fraudeurs achterhouden voor de belastingen".
De regering mag het hier niet bij laten. Kamerlid Stefaan Van Hecke zal Minister van Financiën Didier Reynders (MR) ondervragen over de gevolgen van deze uitspraak en de ultieme beroepsmogelijkheden die de overheid in de KB-Lux zaak resten.

Groen! en Ecolo namen in 2007 het initiatief voor de oprichting van de Onderzoekscommissie naar grote fiscale fraude. De groenen vragen dat de 108 aanbevelingen die deze commissie in mei 2009 nagenoeg unaniem stemde, heel snel uitgevoerd worden. Het is immers belangrijk dat er een duidelijk signaal komt in dit spraakmakend dossier.

De Commissie beval aan om de Wet te veranderen zodat het bankgeheim, bij vermoeden van grote fraude kan opgeheven worden. Op het vlak van efficiëntie en specialisatie kan ook Justitie nog veel vooruitgang boeken. Verschillende dossiers van belastingsfraude zijn nog in behandeling. Zij moeten zo snel mogelijk afgerond worden om de strategie van procedureslagen te dwarsbomen.

"Belastingontduiking kost de overheid en burgers van dit land jaarlijks meerdere miljarden euro. Zeker in budgettair moeilijke tijden is het belangrijk dat die middelen terugvloeien naar de overheid om nieuw beleid en de financiering van de sociale zekerheid mogelijk te maken, zonder dat de eerlijke belastingbetaler hiervoor opdraait," aldus Van Hecke.

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fgroen.be%2Fa ctualiteit%2FNieuwsflash-groen-en-ecolo-dringen-aan-op-wetswijzigingen- om-de-bestrijding-van-grote-belastingfraude-doeltreffender-te-maken_184 2.aspx&layout=standard&show_faces=true&width=450&action=recommend&color scheme=light&height=80

Contact: Stefaan Van Hecke -