CNV Vakmensen

Houtskeletbouw Alphen a/d Rijn

CNV Vakmensen schakelt Meldpunt deeltijd-WW in over Houtskeletbouw Alphen a/d Rijn

10 december 2010
De directeur van bouwbedrijf Skeletbouw in Alphen a/d Rijn wil de helft van zijn personeel aanmelden voor deeltijd-WW. Hij volgt hierbij echter niet de officiële regels en zet zijn mensen onder druk. Bovendien twijfelt CNV Vakmensen sterk aan de noodzaak. Daarom stuurt de bond een brief naar het Meldpunt Deeltijd-WW bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De directeur kondigde eerder aan dat het slecht gaat met het bedrijf en dat hij daarom zeven van de zestien medewerkers wil aanmelden voor deeltijd-WW. Bestuurder Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen twijfelt echter sterk aan de noodzaak. "Deeltijd-WW is bedoeld om in principe gezonde bedrijven door een moeilijke periode te helpen en om goede vakkrachten te behouden", zegt hij. "In dit geval denk ik, dat het er alleen maar om gaat de salariskosten te drukken." Daarom waarschuwde hij de werknemers er niet mee akkoord te gaan, ook vanwege het risico op een lagere WW-uitkering op een later moment.

De directeur hield echter voet bij stuk en weigerde met de bond te overleggen, omdat hij minder dan twintig werknemers in dienst heeft. Het personeel gaf echter aan weinig vertrouwen te hebben in de directeur en geen zin te hebben in deeltijd-WW. Vervolgens wees de directeur zelf een personeelsvertegenwoordiging aan, hetgeen volstrekt niet volgens de regels is, omdat zo'n vertegenwoordiging behoort te worden gekozen. Begin december belegde hij vervolgens een personeelsbijeenkomst die hij een kwartier tevoren aankondigde. Bij een stemming over zijn plan was er geen meerderheid. Een tweede stemming leverde een kleine meerderheid op.

Uit overleg met de leden bleek, dat een aantal van de mensen de aanvraagformulieren voor deeltijd-WW niet wilde ondertekenen. Toen volgde het dreigement: als je niet vóór aanstaande maandag tekent, dat krijg je slechts de helft van je salaris.

Van Rijssel is absoluut niet van plan het hierbij te laten zitten. "Ik ga een brief sturen naar het meldpunt op het ministerie", zegt hij. "Daar vraag ik bemiddeling in deze situatie. Ook ga ik het UWV vragen om deze aanvraag voor deeltijd-WW voorlopig even aan te houden in afwachting van een reactie van het ministerie. En uiteraard krijgt ook die directeur van mij een gepeperde brief."