Gemeente Eindhoven

Maatschappelijke opvang gaat over op kleinschalige woonvoorzieningen De gemeente Eindhoven, regievoerder Stedelijk Kompas, kiest ervoor in de toekomst van middelgrote woonvoorzieningen met 24-uurs begeleiding over te gaan op kleinschalige vormen van groepswonen met ambulante begeleiding.

De veranderende opvattingen over de aanpak van maatschappelijke opvang en de opgedane ervaringen in het proces van de vestiging van nieuwe woonvoorzieningen, hebben geleid tot de voorkeur voor kleinschalige vormen van groepswonen.

Kleinschalige woonvormen zijn overigens niet nieuw: de verandering zit in de achterliggende visie, omdat wonen niet meer eerst langs therapeutische weg moet worden `verdiend', maar deel uit maakt van een ontwikkelingstraject. Een traject dat uiteindelijk moet leiden tot duurzame uitstroom uit de maatschappelijke opvang; één van de doelstellingen van het Stedelijk Kompas.

Kleinschalige vormen van groepswonen hebben daarnaast nog een aantal andere voordelen. Zo blijkt dit type woonvorm makkelijker te realiseren dan grootschalige, omdat er reguliere woningen kunnen worden ingezet. Daarnaast zijn complicaties vanwege bestemmingsplannen niet aan de orde, omdat er geen sprake is van 24-uurs begeleiding van cliënten; de bestemming `wonen' volstaat.

Een ander voordeel is dat de begeleiding van bewoners ambulant wordt verzorgd, waardoor de kosten in vergelijking met die van hostels beperkt zullen zijn.

Huidige situatie

Er zit schot in de vestiging van de nieuwe woonvoorzieningen voor dak- en thuislozen. Twee zijn er al gerealiseerd (Domus en voorziening verslaafde vrouwen in Ritahuis). Twee andere, het hostel voor verslaafde daklozen aan de Boschdijk en het Zorghotel in de Kwartelstraat, staan figuurlijk in de `steigers'. De veranderde opvattingen over de aanpak van maatschappelijke opvang heeft overigens geen gevolgen voor het nog te realiseren hostel voor verslaafde daklozen met een psychische achtergrond. Uitgangspunt is nog steeds dat deze middelgrote woonvorm in Woensel Noord komt.