TenneT


NMa stelt tarieven 2011 vast

10-12-2010 De NMa heeft de tarieven die TenneT mag doorberekenen aan haar klanten voor 2011 vastgesteld. De tarieven zijn uitgesplitst in een systeemdienstentarief en transporttarieven. De transporttarieven gaan op het extra hoogspanningsnet (220/380 kV) het komende jaar met gemiddeld 9% omhoog ten opzichte van 2010 en op het hoogspanningsnet (110/150 kV) met gemiddeld 6%. De stijging is een gevolg van de grote investeringen die TenneT de afgelopen jaren heeft gedaan in versterking van het hoogspanningsnet, het bevorderen van de marktwerking en het faciliteren van de integratie van duurzame energie.

Het systeemdienstentarief daalt in 2011 met 22% ten opzichte van het jaar 2010. De stijging van het transporttarief en de daling van het systeemdienstentarief betekent voor een gemiddelde grootverbruiker een stijging van zo'n 2%. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit nauwelijks een verschil ten opzichte van 2010: de energierekening zal een daling van 7 cent per jaar laten zien.

TenneT investeert de komende jaren miljarden in versterking van het hoogspanningsnet en de totstandkoming van een Europese energiemarkt. In Nederland wordt de komende 5 tot 7 jaar zo'n 3 miljard euro geïnvesteerd. Deze investeringen zijn onderdeel van een meerjarig investeringspakket, waaronder bijvoorbeeld de nieuwe verbinding door de Randstad. Deze en andere verbindingen zijn onder meer nodig om nieuwe aansluitingen te kunnen faciliteren voor een groot aantal nieuw geplande energiecentrales. Verder is TenneT actief bezig met regionale netuitbreidingen, onder meer om alle duurzame initiatieven (WKK, windparken) tijdig aan te kunnen sluiten op het net.

Zie ook:
o Methodebesluit NMA
o Voorstel tarieven 2011