Rijksoverheid

Nieuws

Jaar extra studietijd na bachelor en na master

Nieuwsbericht | 10-12-2010

Studenten mogen na hun bachelor en na hun master nog een jaar langer studeren tegen het normale collegegeld. Daarna betalen zij een langstudeerderstarief van EUR 3000 extra.

Daarmee heeft de ministerraad ingestemd, op voorstel van staatssecretaris Zijlstra (OCW).

Studenten die een bachelor en een master doen, krijgen dus in totaal 2 jaar extra de tijd om te studeren tegen het normale collegegeld.

Daarna betalen zij het wettelijke collegegeld (in 2010 EUR 1713) plus EUR 3000 opslag. De student behoudt wel het recht op het collegegeldkrediet, een lening om het collegegeld te betalen.

De extra uitloopjaren zijn vooral een handreiking voor studenten die bijvoorbeeld extra vakken willen volgen, een zwaardere (bèta)studie doen of een bestuursfunctie willen vervullen.

Studie in gezondheidszorg of onderwijs

Voor studenten die kiezen voor een tweede studie in de gezondheidszorg of het onderwijs, geldt een uitzondering. Voor hen staat de teller bij het begin van de tweede studie weer op nul.

Het wetsvoorstel wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd. De maatregel gaat gelden vanaf het studiejaar 2011/2012.

Documenten en publicaties

Jaar extra studietijd na bachelor en na master

Studenten mogen na hun bachelor en na hun master nog een jaar langer studeren tegen het normale collegegeld. Daarna betalen zij ...

Nieuwsbericht | 10-12-2010 | OCW

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap