Rijksoverheid


Meer inzicht in tarieven drinkwater

Persbericht | 10-12-2010

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu ingestemd met het ontwerp-Drinkwaterbesluit. In het ontwerpbesluit zijn enkele wijzigingen aangebracht waarmee tegemoet wordt gekomen aan eerder dit jaar door de Tweede Kamer aangenomen moties. Het betreft moties van de Kamerleden Koppejan, Lucas-Smeerdijk, Jansen en Samsom.

Een belangrijke wijziging is dat drinkwaterbedrijven meer inzicht moeten gaan bieden aan de consument in de kosten van drinkwater. Drinkwaterbedrijven moeten jaarlijks een overzicht publiceren van de tarieven voor drinkwater, waarbij onderscheid wordt gemaakt in aansluitkosten, vastrecht en kubieke meterprijs. Daarbij moet worden aangegeven hoe de tarieven zijn afgeleid uit de gemaakte kosten. Ook is in het besluit verankerd dat drinkwaterbedrijven maximaal 1% van de jaarlijkse omzet mogen besteden aan ontwikkelingssamenwerking. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) krijgt een adviserende taak op het punt van de drinkwatertarieven.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State te zenden. Naar verwachting zullen de Drinkwaterwet en het besluit op 1 juli 2011 in werking kunnen treden.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Infrastructuur en Milieu