Ministerie van Financiën

FIOD spoort BTW-fraude van 15 miljoen euro op

Nieuwsbericht | 10-12-2010 | FIOD

In een onderzoek van de FIOD en het Functioneel Parket naar BTW-caroussel-fraude, zijn op donderdag 9 december elf doorzoekingen verricht in Nederland, België en Spanje. Het geschatte fiscale nadeel door de BTW-fraude is zo'n 15 miljoen euro.
Het vermoeden is dat een criminele organisatie jonge, dure, gebruikte personenauto's in Duitsland kocht om deze te verhandelen. De organisatie zou de afgelopen jaren voor ruim 80 miljoen euro aan personenauto's hebben verhandeld.

De doorzoekingen vonden plaats in de provincies Noord Brabant en Utrecht. Er zijn computers, administratie en contant geld in beslag genomen. De Belastingdienst heeft beslag gelegd op diverse auto's en sieraden. In totaal zijn bij deze actie in binnen- en buitenland circa 150 opsporingsambtenaren ingezet.

Staatssecretaris Weekers van Financiën vindt dat de BTW-fraude streng moet worden aangepakt: "Dit is diefstal van de belastingbetaler, dit kan niet hard genoeg worden aangepakt. De FIOD is dan ook met zeer actieve opsporing van dit soort zaken bezig."

BTW constructie
De Belastingdienst kreeg door internationale samenwerking zicht op de vermoedelijke BTW-fraude. Er zou gebruik zijn gemaakt van bedrijven die de verschuldigde BTW niet afdroegen en vervolgens onvindbaar waren.