Rechtbank Assen


Schorsing voorarrest minderjarige verdachte

Assen, 10 december 2010 - Er is in de pers berichtgeving geweest over de schorsing onder strikte voorwaarden van het voorarrest van een minderjarige jongen die er onder andere van verdacht wordt (politie)mensen te hebben mishandeld. De rechtbank wil daarom een toelichting geven.

Allereerst is van belang dat nog geen sprake is geweest van een inhoudelijke behandeling van de zaak en dat over de straf nog geen beslissing is genomen. De schorsingsbeslissing gaat over het voorarrest. Dergelijke beslissingen zijn niet openbaar. Verder staat in de wet dat zaken van minderjarigen achter gesloten deuren plaatsvinden. Daarom kan de rechtbank over de inhoud van de beslissing niets zeggen, anders dan dat het voorarrest van de minderjarige verdachte is geschorst. Het Openbaar Ministerie heeft zich niet tegen de schorsing verzet.

Als een minderjarige op goede grond wordt verdacht van het plegen van ernstige strafbare feiten, kan beslist worden dat er reden is om de minderjarige vast te zetten in afwachting van zijn proces. Anders dan bij meerderjarige verdachten is de rechtbank wettelijk verplicht bij een dergelijke beslissing de schorsingsmogelijkheden te bekijken. Een schorsing houdt in dat verdachte onder voorwaarden in vrijheid wordt gesteld en dat bij overtreding van een van de opgelegde voorwaarden het voorarrest weer kan herleven.

Bij de beslissing of een minderjarige onder voorwaarden naar huis gestuurd kan worden, spelen diverse aspecten een rol. De aard van het feit of de feiten waar hij of zij van wordt verdacht is belangrijk, maar ook de reden van het voorarrest, het strafblad van verdachte en zijn of haar leeftijd. Ook is van belang of er een goed plan gemaakt is waarin de begeleiding en controle zijn gewaarborgd. Aan de hand van al deze aspecten wordt beslist of en onder welke voorwaarden de verdachte naar huis mag.

De voorwaarden die bij een schorsing worden gesteld kunnen variëren. Bij ernstige feiten kunnen de voorwaarden er op neerkomen dat de minderjarige in zijn eigen huis moet blijven en alleen, met begeleiding, naar buiten mag om naar school te gaan. Ter controle daarop kan de minderjarige daarvoor ook voorzien worden van een enkelband waarmee elektronisch toezicht kan worden gehouden. Daarnaast is het vaak zo dat de volledige dagindeling van de minderjarige is vastgelegd. Door dat soort voorwaarden zit de minderjarige feitelijk gevangen in zijn eigen huis. Op de voorwaarden in dit specifieke geval kan de rechtbank echter niet ingaan.

Bron: Rechtbank Assen
Datum actualiteit: 10 december 2010 Naar boven