Vilans


PERSBERICHT: Boek 'Een land waar mensen met een handicap willen wonen' gepresenteerd

Utrecht/Waalre, 7 december 2010 - "Een land waar mensen met een handicap willen wonen" door Yvette den Brok brengt de politiek, gehandicapten en de zorgsector met elkaar in gesprek.

Op vrijdag 3 december 2010, 3de Nationale Wereldgehandicaptendag' is bij Vilans, kenniscentrum voor langdurende zorg in Utrecht het boek "Een land waar mensen met een handicap willen wonen", geschreven door Yvette den Brok, officieel gelanceerd. Omstreeks 12.30 uur komen vertegenwoordigers van platforms en organisaties uit de zorgsector aan.

De aanwezigheid van Elly Blanksma, Tweede Kamerlid voor het CDA, geeft aan dat ook de politiek betrokken is bij het onderwerp. En dat signaal wordt gewaardeerd. Want de veranderingen, die het huidige kabinet heeft aangekondigd, kunnen grote gevolgen hebben
voor veel mensen met een handicap. Of die handicap nu verstandelijk, lichamelijk of psychisch is. Het is dus zaak dat betrokken partijen met elkaar in gesprek blijven. De boeklancering bood daartoe een mooie aanleiding.

Begin volgend jaar wordt in Nederland het VN-verdrag van de Rechten van Mensen met een handicap geratificeerd. Nederland is een van de laatste Europese landen die overgaat tot ratificatie. Het VN-verdrag zegt dat het hebben van een handicap of beperking niet meer gezien wordt als een individueel probleem, maar als een probleem waar de samenleving een oplossing voor moet bieden. Maar voordat we tot ondertekening kunnen overgaan moet er nog veel werk verricht worden. Lucas Middelhoff, voorzitter van de Raad van Bestuur van MEE Zuidoost Brabant somt in zijn inleiding op de lancering van het boek nog eens op wat er gebeuren moet om het VN-Verdrag goed vorm te geven. Wetten en regels moeten worden veranderd, maatschappelijke organisaties moeten worden gestimuleerd om de praktijk te veranderen en mensen met een handicap moeten hun verhaal kunnen laten horen. Helene Wüst, Raad van Bestuur van Vilans, legde nog eens uit dat de omstandigheden de mogelijkheden bepalen. Ga maar eens met jongens en meiden in het water spelen, zei ze. Door de druk van het water veranderen de krachtverhoudingen en zijn meiden ineens ook in staat om jongens op te tillen. Zo is het ook bij mensen met een handicap in de samenleving. Als de omstandigheden goed zijn, zijn hun mogelijkheden groter.

Het boek is een goede voedingsbodem om dit onderwerp op de politieke agenda te houden. In het boek staan vijftien mensen, allen met een ander soort handicap, centraal. Zij geven allemaal een soortgelijk antwoord op de vraag: "Wat zou je doen als je de baas van een denkbeeldig land was?". Ze willen allemaal waar mogelijk meedoen. Meedoen in de vorm van werken, leren en vrije tijd. Dat vraagt om een samenleving waarin deze gedachte is beklijfd en gebouwen en infrastructuur hierop ingericht zijn. Hoe zorgen we dat dit haalbaar wordt met de voorgenomen bezuinigingen? Hoe zorgen we er samen voor dat mensen met een handicap écht kunnen meedoen zoals in het boek beschreven staat?

Nadat Yvette den Brok het boek overhandigd heeft Elly Blanksma en aan Dingeman de Jong, vice-voorzitter van de stuurgroep Alles Toegankelijk wordt er volop gediscussieerd aan de hand van een aantal confronterende stellingen. Jan Troost, ambassadeur van het Programma Versterking Cliëntenparticipatie, begeleid de discussie en ziet er op toe dat allen meningen gehoord worden, waaronder die van de geïnterviewden. Meediscussiëren kan want de discussie gaat door op de site van het Kennisplein Gehandicaptensector