Gemeente Breda

Uitvoering Landschapspark Oosterhout â Breda stap dichterbij

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeenten Oosterhout en Breda âââ
Provinciale subsidie voor Landschapspark

De deelnemende partijen in het programma Landschapspark Oosterhout-Breda stellen in totaal 2,5 miljoen euro beschikbaar voor uitvoering van projecten in het park.

Half december neemt het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant een besluit over verdubbeling van dit bedrag. De gemeenten Oosterhout en Breda, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten spreken over een belangrijke mijlpaal in de uitvoering van het landschapspark.
Het landschapspark krijgt subsidie uit het provinciale programma âSamen Investeren in Brabantâ, waarin 50 miljoen euro beschikbaar is voor âmajeureâ projecten in West-Brabant.

Duurzaam landschapspark
De gemeenteraden van de gemeenten Oosterhout en Breda stelden begin 2010 de gebiedsvisie voor het Landschapspark Oosterhout -Breda vast. Doel is om het buitengebied tussen beide steden de komende vijftien jaar in te richten als duurzaam landschapspark. Om dat te bereiken, zijn in totaal negentien projecten opgesteld.
De betrokken partijen â de gemeenten Oosterhout en Breda, de provincie Noord-Brabant, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer â hebben de gebiedsvisie voor het Landschapspark vertaald naar een uitvoeringsprogramma. Het uitvoeringsprogramma geeft prioriteit aan projecten die in belangrijke mate bijdragen aan de doelstellingen van de gebiedsvisie en die bovendien haalbaar en realistisch lijken. Daarnaast kunnen de projecten nog voor 2013 worden uitgevoerd.

Projecten
Voorbeelden van projecten die in de periode 2011 tot 2013 worden opgestart zijn de aanleg van een bosverbinding tussen Vrachelse heide en Boswachterij Dorst, het verbeteren van de kwaliteiten van het landschap in deelgebied Groene Poort Seters, de aanleg van landschapselementen zoals houtwallen en poelen op particuliere gronden, het inrichten van natuur, landschap en recreatie op Hoeveneind en het verruimen en aaneenschakelen van heide en stuifzandstructuren door begrazing en door omvorming van bosranden.
Bij de Hoevestraat realiseert Staatsbosbeheer samen met de gemeente in Oosterhout nieuwe parkeerplaatsen voor de bezoekers aan de boswachterij Dorst. In Breda wordt het projectgebied Hoeveneind omgezet in natuur.

Kantelpunt
Wethouder Jan Peters van de gemeente Oosterhout: âHet project Landschapspark Oosterhout - Breda staat op een belangrijk kantelpunt. Om de visie te implementeren en leven in te blazen is daadkracht, doorzettingsvermogen, geloof en vertrouwen nodig. Maar het belangrijkste zijn middelen om projecten uit te voeren. Door op korte termijn enkele projecten uit te voeren, krijgt het Landschapspark een gezicht. Daardoor houden we aansluiting bij en betrokkenheid en enthousiasme van betrokken partijen die een belangrijke rol spelen bij de realisatie van het Landschapspark.â

Groene buffer
Wilbert Willems, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur van de Gemeente Breda: "Samen met de gemeente Oosterhout, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer doen we een beroep op de provincie om mee te financieren aan het landschapspark. Dit park is belangrijk voor de versterking van landschap, recreatiemogelijkheden en het leefgebied van diverse diersoorten. Het vormt daarmee een groene buffer tussen de stedelijke gebieden van Oosterhout en Breda."

De gemeenteraad van de gemeente Oosterhout behandelt het Landschapspark Oosterhout-Breda in de raadsvergadering van dinsdag 14 december 2010.

Breda/Oosterhout, 10 december 2010