Gemeente Breda

Bezuinigingen Maatschappelijke Ontwikkeling

Vanaf 2011 geeft de Gemeente Breda structureel minder uit op het terrein van maatschappelijke ontwikkeling. Het college van burgemeester en wethouders heeft de bezuiniging op maatschappelijke activiteiten van ⬠1,7 miljoen voor 2011 uitgewerkt.

Een en ander komt voort uit de principes die het college heeft uitgesproken in coalitieakkoord @Breda. Bij de afwegingen die gemaakt worden, staat de eigen verantwoordelijkheid voorop en daarnaast blijft de zorg overeind voor degenen die zichzelf niet alleen kunnen redden dan wel uitsluitend met hulp van anderen.
Verder zijn keuzes gemaakt op basis van afweging van een aantal criteria: overschotten in de begroting, efficiencywinst en wettelijke regelingen.
De totale bezuinigingen volgens de Gemeentebegroting 2011 bedragen ⬠10 miljoen.

Uitwerking 2011
De bezuiniging voor 2011 is langs drie lijnen benaderd. Er is gezocht naar bedragen die jaarlijks overblijven op de begroting en daarnaast bedragen die niet concreet zijn aangeduid voor een specifiek beleidsdoel.
Verder is bij de instellingen die subsidie ontvangen en daarnaast ook leveranciers efficiencywinst te behalen.
Het verschil dat nog overblijft, wordt gevuld door taken die niet tot de wettelijke taken behoren te schrappen of terug te leggen bij de verantwoordelijke instantie.
Zie voor meer informatie het bijgevoegde overzicht âBezuinigingen begroting 2011 op terrein van maatschappelijke ontwikkelingâ.

Zorgvuldig proces
Bij activiteiten die langer dan twee jaar subsidie ontvangen, wordt een redelijke afbouwtermijn in acht genomen. Instellingen die te maken krijgen met de bezuiniging voor 2011 zijn geïnformeerd en krijgen gelegenheid hun zienswijze te geven. Een aantal van de bezuinigingen loopt synchroon aan het schooljaar waardoor instanties nog tijd krijgen om de organisatie aan te passen aan de nieuwe uitgangspunten. De daadwerkelijke implicaties van de bezuinigingen komen daarom in de loop van 2011in beeld.

Breda, 10 november 2010

Te downloaden:

* Overzicht bezuigingen MO 2011.pdf

Zie het origineel