Commissie Gelijke Behandeling

10 december: internationale dag voor de rechten van de mens

10-12-2010

10 december is internationale dag voor de rechten van de mens. Op deze dag werd in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens getekend. In deze verklaring zijn de basisrechten van de mens, ook wel de grondrechten, beschreven. Dit jaar staat mensenrechtendag in het teken van discriminatie. Niet gediscrimineerd worden is namelijk een belangrijk mensenrecht.

Discriminatie kent verschillende vormen. Bijvoorbeeld racisme, intolerantie ten opzichte van religieuze groepen, geen gelijke rechten voor mannen en vrouwen en homohaat. Discriminatie belemmert mensen in de toegang tot werk, goede arbeidsomstandigheden, huisvesting, gezondheid en cultuur. Daarom is het belangrijk dat discriminatie een halt wordt toegeroepen.

In 2011 beslist het parlement over het op te richten nationaal mensenrechteninstituut in Nederland, waar de Commissie Gelijke Behandeling in zal opgaan. Dit instituut zal een breed takenpakket hebben op het gebied van bevordering en bescherming van mensenrechten in Nederland.