DUTCH STATE TREASURY AGENCY

Outlook 2011 - Nieuwe 3-, 5- en 10-jaars staatsleningen

Persbericht | 10-12-2010

Het Agentschap kondigt in de Outlook 2011 de uitgifte van drie nieuwe staatsleningen aan. De Outlook gaat in op de omvang van de financieringsbehoefte voor 2011 en beschrijft hoe het Agentschap van plan is deze in te vullen. De Outlook kijkt tevens terug op de uitvoering van het financieringsplan voor het lopende jaar en maakt de selectie van Primary Dealers en Single Market Specialists voor het komende kalenderjaar bekend. Bovendien gaat de Outlook in op de economische en budgettaire vooruitzichten voor Nederland.

In 2010 is EUR 51,9 miljard op de kapitaalmarkt gefinancierd. Op basis van de huidige begrotingsinzichten (kastekort van EUR 33,2 miljard) komt de geldmarktstand aan het einde van het jaar uit op EUR 66,7 miljard. De verwachte financieringsbehoefte voor 2011 bedraagt EUR 117 miljard.

Financieringsbehoefte voor 2011
Zie het origineel

Het Agentschap zal ongeveer EUR 50 miljard op de kapitaalmarkt financieren door middel van de uitgifte van staatsobligaties. Het overige zal worden aangetrokken op de geldmarkt, voornamelijk via schatkistpapier en commercial paper. Dit resulteert in een geschatte geldmarktstand aan het einde van 2011 van ongeveer EUR 67 miljard. Mee- en tegenvallers in de begroting worden in eerste instantie opgevangen in de geldmarkt.

De financiering op de kapitaalmarkt vindt plaats door de uitgifte van drie nieuwe staatsleningen; een 3-jaars, een 5-jaars en een 10-jaars. De 3-jaars DSL wordt gelanceerd via een reguliere toonbankveiling in januari; zie voor meer details de uitgiftekalender voor het eerste kwartaal van 2011 die ook vandaag bekend is gemaakt. Voor zowel de 5-jaars als de 10-jaars lening wordt de Dutch Direct Auction (DDA) gebruikt. De 10-jaars lening staat gepland voor februari/maart en de 5-jaars lening voor mei/juni. De exacte data worden op een later tijdstip bekend gemaakt. Daarnaast houdt het Agentschap de mogelijkheid open om in 2011 een obligatie in Amerikaanse dollars uit te geven, indien dit een financieringsvoordeel oplevert.

De drie nieuwe leningen bereiken binnen een jaar na de eerste uitgifte een uitstaand volume van minimaal EUR 15 miljard. Naast de reguliere toonbankveilingen op de 2e dinsdag van de maand, gaat het Agentschap in 2011 door met de `off-the-run'-faciliteit. De frequentie wordt echter wel teruggebracht naar één keer per kwartaal; telkens op 4e dinsdag van de eerste maand. De keuze van de te veilen obligatie(s) wordt per keer bepaald en zal worden aangekondigd in de uitgiftekalender voor het betreffende kwartaal.

De ondersteuning door Primary Dealers en Single Market Specialists is van essentieel belang voor de liquiditeit van obligaties en schatkistpapier. Voor 2011 wordt het aantal Primary Dealers en Single Market Specialists vergroot tot respectievelijk 16 en 5. De volledige tekst van de Outlook 2011 is (in het Engels) beschikbaar onder Publicaties.
De presentatie van de Outlook 2011 ie beschikbaar onder Presentaties.