CDA


Knops: Geen uitgeprocedeerde asielzoekers in winterse kou op straat vrijdag 10 december 2010

Deze week sprak de Kamer over verschillende onderwerpen binnen het vreemdelingen en asielbeleid. CDA Kamerlid Raymond Knops sprak zijn zorg uit over een bericht in Trouw waarin werd gesproken over het mogelijk op straat zetten van uitgeprocedeerde asielzoekers in de winterse kou. De Minister gaf daarop aan dat zijn garantie aan de Kamer stond als een huis, namelijk dat er geen uitgeprocedeerde asielzoekers de kou worden ingestuurd.

Â

Minister Leers was net als Knops onaangenaam verrast geweest over het krantenbericht en had daarop direct uitgezocht wat er gebeurd was. Hij verzekerde de Kamer dat de berichtgeving niet klopte âUiteraard is het niet de bedoeling dat asielzoekers zonder onderdak komen te zitten bij winterse temperaturen. Dat kan en mag nietâ.

Knops vroeg tevens aandacht voor de aanpak van fraude en misbruik bij asielprocedures. Zo blijkt er sprake te zijn van bijvoorbeeld vingertoppenverminking en 'nep-gezinshereniging' door Somaliërs, mensensmokkel en mensenhandel. Volgens de CDAâers is een betrouwbare asielprocedure van belang met het oog op het behoud van draagvlak voor het opnemen van echte vluchtelingen. âMensen die werkelijk hebben te vrezen voor vervolging moeten hier altijd terecht kunnen en niet de dupe worden van misbruik van de regelsâ, aldus Knops.Â

Â

De CDAâer pleitte opnieuw voor het creëren van opvanghuizen in landen van herkomst voor alleenstaande minderjarige asielzoekers, met name in Europees verband, âHet is in het belang van minderjarigen zelf, dat zij opgroeien in hun eigen culturele omgeving en worden herenigd met hun ouders of familie en als die er niet zijn opgevangen worden in een weeshuisâ. Knops zei positief te zijn over de eerste resultaten van de nieuwe duidelijke asielprocedure. âUiteindelijk moet die nieuwe procedure leiden tot minder herhaalde asielaanvragen, minder reguliere vervolgaanvragen nà de asielprocedure en een effectievere terugkeer waardoor er minder uitgeprocedeerde asielzoekers op straat terecht komenâ.