Rijksoverheid



10 december 2010

Plan,B voor HWW Zorg te Den Haag

Geachte voorzitter,

In antwoord op bovengenoemde brief van 29 november 2010 verwijs ik u naar mijn antwoorden op de schriftelijke vragen van de leden Venrooij (2010Z17736) en Dijkstra (2010Z17904) die ik heden heb verzonden. In bovengenoemde brief vraagt u ook naar mijn opvatting over de noodzakelijkheid van een Plan,B voor HWW Zorg. Daarover het volgende. In het Algemeen Overleg van 15 april 2010 is over een Plan,B gesproken. Aan de orde was de vraag wat er moet gebeuren om continuïteit van zorg te garanderen als beëindiging van de zorg door HWW Zorg noodzakelijk zou blijken te zijn. In zijn brief van 12 mei 2010 (kamerstuk 31 765, nr. 18) heeft minister Klink een beschrijving gegeven van de instrumenten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Al dan niet een definitieve of tijdelijke beëindiging van de zorg via een sluitingsbevel is een van de ter beschikking staande instrumenten. In dezelfde brief schrijft minister Klink:
"Wanneer (tijdelijke) beëindiging van de zorg aan de orde zou komen, dan komt er, vanwege het ontbreken van overcapaciteit (in de regio), noodzakelijkerwijs een gecontroleerd proces op gang onder regie van het zorgkantoor. Cliënten kunnen uiteraard niet van de ene op de andere dag op straat komen te staan. De zorg zal daarom gefaseerd elders worden onder gebracht. Het zorgkantoor heeft daarbij de verwachting dat in een dergelijk geval de cliënten van HWW Zorg binnen de regio kunnen worden opgevangen. Dit heeft mogelijk wel gevolgen voor nieuwe cliënten die intramurale zorg nodig hebben. Zij zullen wellicht langer aangewezen zijn op de door het zorgkantoor ingekochte overbruggingszorg. Wellicht ten overvloede wil ik echter nog toevoegen dat ik verwacht dat de situatie waarin de zorg elders zal moeten worden ondergebracht, zich niet zal voordoen." Tijdens het vragenuurtje op dinsdag 23 november 2010 heb ik mijn vertrouwen uitgesproken in de aanpak van HWW Zorg om de kwaliteit ook op de locatie Houtwijk te verbeteren en in het vermogen van de IGZ om dat verbeteringsproces te sturen en te monitoren. In samenspraak tussen het zorgkantoor Haaglanden en HWW Zorg is besloten tot een tijdelijke opnamestop in Houtwijk. Een dergelijke opnamestop geeft de locatie de mogelijkheid om extra aandacht te besteden aan de noodzakelijke verbeteringen.
Waar in de eerdere discussie met uw Kamer sprake was van een Plan,B voor heel HWW Zorg, ga ik ervan uit dat uw Kamer nu doelt op één locatie te weten Houtwijk. Ik ga ervan uit dat een Plan,B voor HWW Zorg in zijn totaliteit niet nodig zal blijken te zijn. In de onverhoopte situatie dat het wel zo is, zijn primair de regionale partners aan zet, zoals beschreven in de brief van 12 mei jl.

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. drs. M.L.L.E. Veldhuijzen van Zanten,Hyllner