Ministerie van Defensie

Korps Mariniers bestaat 345 jaar

10 december 2010, 15.11 uur

Tijdens de viering van de 345ste verjaardag van het Korps Mariniers zijn vanochtend alle gevallen mariniers herdacht. Dit gebeurde met een militaire ceremonie en kranslegging op het Oostplein in Rotterdam. Deze jaarlijkse herdenking vindt traditioneel plaats op de verjaardag van het korps.

Dit jaar was het een bijzondere bijeenkomst omdat voor het eerst mariniers werden herdacht die kort geleden in actieve dienst waren gesneuveld. De commandant van het Korps Mariniers, brigadegeneraal der mariniers Rob Verkerk, sprak de aanwezigen toe: "Bij herdenken en eren hoort ook gedenken. Ieder jaar gedenken wij op deze plek alle mariniers die sinds de oprichting van het Korps in 1665 zijn gesneuveld. Want door de aard en opdracht van ons werk gaan leven en dood hand in hand. Daarbij hebben mariniers het hoogste offer geleverd. Ook dit jaar werden we in ons hart geraakt toen de korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en de marinier Marc Harders sneuvelden na een aanslag op hun eenheid in Uruzgan."

Monument

Burgemeester Ahmed Aboutaleb woonde onder anderen de kranslegging bij. Foto: ministerie van Defensie

Onder andere burgemeester Ahmed Aboutaleb en de commandant van het korps legden kransen bij het monument `De Marinier'. Verkerk: "Bij dit universele monument van de marinier herinneren wij hen die gevallen zijn voor een betere wereld. Maar laten we ook stil staan bij de gesneuvelde collega's van de andere krijgsmachtdelen die als broeders met het Korps ten strijde trokken. Onze gedachten gaan ook uit naar de nabestaanden en onze gewonde collega's. U wordt immers nog dagelijks geconfronteerd met de prijs die betaald wordt voor de inzet van het Korps. Ik wens u veel sterkte."

Defilé

Rond 1.000 actief dienende en oud-mariniers defileren morgen op de Coolsingel in Rotterdam. Minister Hans Hillen neemt, samen met de commandant van het korps, het defilé af. De mars gaat door het centrum van Rotterdam en bestaat uit een gewapend bataljon mariniers en een ongewapend bataljon oud-mariniers. Ook loopt een peloton van de Britse Royal Marines mee. Het defilé start op de Boompjes, waar het vaandel van het Korps Mariniers intreedt.

Brigadegeneraal der mariniers Rob Verkerk sprak de aanwezigen toe. Foto: ministerie van Defensie

Terug in de tijd De Staten van Holland nam op 10 december 1665 een resolutie aan, waarbij de oprichting van een regiment scheepssoldaten werd vastgesteld. Dit gebeurde op initiatief van raadspensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter. Het Korps Mariniers was daarna een feit.

Dit jaar wordt niet alleen de oprichting van het korps herdacht maar ook het 65-jarig bestaan van de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Achtergrondinformatie

* Het Korps Mariniers